UCI maakt programma voor nieuwe Gravel World Series bekend (en er is er ook eentje in Nederland)

Gravelen is hot en dus pakt ook de UCI het op, met ook een mooie wedstrijd in Nederland (en België).

gravel

Gravel is hot. Laurens ten Dam heeft inmiddels op bijna iedere onverharde weg ter wereld gereden en ook Mathieu van der Poel toont in onderstaand artikel interesse in deelname aan het WK Gravel dat de UCI dit najaar organiseert.

In aanloop naar dat WK maakte de UCI bekend dat er een Gravel World Series komt onder de vlag van de wielerbond. Het wordt een wedstrijdenreeks die een beetje vergelijkbaar is met de Wereldbeker veldrijden.

In totaal staan er twaalf wedstrijden op het programma, die over de hele wereld verreden gaan worden. Naast wedstrijden in de Filipijnen, Australië en de Verenigde Staten staat er ook een wedstrijd in Nederland en België op de kalender.

De Belgische wedstrijd zal op 27 augustus plaatsvinden in de Ardennen. De plaats van handeling is Houffalize. De Nederlandse manche zal in fietsprovincie Drenthe plaatsvinden. Eens niet op de VAM-berg, maar in het Noord-Drentse Veenhuizen, bekend van het gevangenismuseum. Die wedstrijd staat gepland voor 17 september.

De kans dat we Mathieu van der Poel in Nederland of België op de gravelbike in actie gaan zien is nihil omdat het WK in Australië van 18 tot en met 25 september op het programma staat - de Belgische race zou misschien nog een optie kunnen zijn.

Deelnemers kunnen zich plaatsen voor het WK als ze bij één van de twaalf wedstrijden bij de eerste 25 procent van de deelnemers finishen. De UCI heeft bepaald dat je op iedere fiets zonder elektrische aandrijving mag deelnemen aan de wedstrijden.

De datum en locatie van het WK gravel zelf wordt binnenkort bekendgemaakt, maar zal in ieder geval na de laatste wedstrijd in de Gravel World Series verreden worden - na 18 september dus.

Kalender Gravel World Series

3 april, Filipijnen: UCI Gravel Filipijnen, Bongabon, Nueva Ecija
15 mei, Australië: Seven Nannup

5 juni, Frankrijk: Wish One Gravel Race, Millau
18 juni, Polen: Gravel Adventure, Swieradow-Zdroj
25 juni, Verenigde Staten: Highlands Gravel Classic, Fayetteville

6 augustus, Verenigde Staten: Jingle GX Gravel Race, Amana
20 augustus, Zweden: Gravel Grit 'n Grind, Halmstad
27 augustus, België: Houffa Gravel, Houffalize

3 september, Italië: La Monsterrato-Strade Bianche Monferrato, Quattordio
4 september, Australië: Gravelista, Beechworth
17 september, Nederland: Gravel One Fifty, Veenhuizen
18 september, Spanje: Ranxo, Ponts

Nieuws
  • Cor Vos