Russische ploeg Gazprom-Rusvelo houdt op te bestaan na sancties UCI: 'Het is niet eerlijk, ik kan dit niet accepteren!' 

Het doek valt nadat de UCI de licentie afnam. De ploegbaas is boos...

gazprom-rusvelo

Vlak na de Russische inval in Oekraïne boekte de Russische procontinentale ploeg Gazprom-Rusvelo nog een zege in de UAE Tour met de Tsjech Mathias Vacek (ze waren met drie man vertegenwoordigd in de kopgroep die het haalde tot de streep).

Daarna greep de UCI in en schortte het de licentie van de ploeg op. Gazprom-Rusvelo is een ploeg die geregistreerd staat in Zwitserland, maar sponsor Gazprom is een Russisch staatsbedrijf en er zijn sterke vermoedens dat de Russische overheid ook direct geld pompt in de wielerploeg. Aan de andere kant heeft meer dan de helft van de renners van Gazprom-Rusvelo niet de Russische nationaliteit.

De ploeg was op zoek naar een andere geldschieter in plaats van Gazprom, maar slaagde daar niet in en gooit nu dus bij monde van teambaas Renat Khamidulin de handdoek in de ring. Op de Italiaanse webiste TutoBici uit hij zijn verontwaardiging.

"Het is niet eerlijk! De jongens van de ploeg, sommigen niet eens Russisch, betalen de prijs voor dit conflict. Zij zijn vanaf dit moment geen wielrenner meer. Vanaf vandaag krijgen zij niets meer, nadat de UCI alle mogelijkheden heeft geblokkeerd. En dat terwijl Russische wielrenners momenteel wel gewoon kunnen koersen namens andere ploegen. Het is iets dat ik niet kan accepteren en tolereren. Ik vertrouw op gerechtigheid."

De ploeg heeft nog wel een zaak aanhanging gemaakt bij sporttribunaal CAS, maar vanaf dit moment bestaat de ploeg niet meer en zijn alle renners en al het personeel werkloos. Onder andere Ilnur Zakarin stond onder contract bij de ploeg.

Nieuws
  • Cor Vos