Uitgesproken Stef Clement: 'Wat in Slovenië lijkt te ontbreken, is in ons land momenteel de norm bij de mannen: de middelmaat'

Stef Clement is zoals altijd uitgesproken. Dit keer over het Nederlandse wielrennen in het algemeen en het verschil met Slovenië.

Clement

Hij schrijft erover in zijn column in Procyling. "Er bestaat geen peloton middelmatige renners in Slovenië. De meest onopvallende is Domen Novak. Hij won als enige van de zeven geen etappe in een drieweekse ronde; de manier om de middelmaat te ontstijgen."

"Luka Mezgec behoort daar wel weer toe, door zijn ritwinst in de Giro van 2014. Over een monument, grote ronde of olympische titel zwijgen we maar. Samen met Novak is Pogacar de enige die geen Giro-etappe won. Met als kanttekening dat Pogacar nog nooit van start ging in de ronde die geografisch en cultureel het dichtst bij het land van herkomst ligt."

"Giro-organisatie RCS heeft dit seizoen schitterende koersen met schitterende winnaars gezien. Het zijn de Slovenenen die de roze harten sneller doen kloppen. Oh, wat zal het pijn doen als op het moment suprême de grote kanonnen er niet bij zullen zijn. En dat terwijl de Giro dit jaar opnieuw Slovenië bezoekt. Geen Pogacar, geen Roglic, geen Van Aert. En dus kansen voor de rest."

Mathieu van der Poel start waarschijnlijk wel in Italië. "Van der Poel trekt wel naar de Italiaanse ronde. Zijn vader deed het eens, in 1993 toen hij in San Marinese dienst reed. Het leek erop dat het een moetje was. Voor Matje zijn er geen moetjes. Voor hem zal de Giro wellicht een smakelijk aperitief worden in aanloop naar de Tour de France."

"Tom Dumoulin en Wilco Kelderman kennen beide kanten van de roze medaille. Het wordt afwachten hoe ze daarmee omgaan tijdens hun zelfgekozen weerzien. Steven Kruijswijk houdt de Giro voor gezien en ook Dylan Groenewegen keert niet terug na zijn debuut vorig jaar. Allemaal Nederlandse coureurs, die nu ik dit schrijf op de eerste dag van de lente, wel weer wat zonneschijn kunnen gebruiken."

Clement trekt zijn conclusie dat we er in Nederland een stuk anders voorstaan dan in Slovenië. "Wat in Slovenië lijkt te ontbreken, is in ons land momenteel de norm bij de mannen: de middelmaat. Enkel Fabio Jakobsen steekt met kop en schouders boven het maaiveld uit."