Premium

Interview | Stef Clement: 'Van Aert is amper op foutjes te betrappen''

Stef Clement stopte eind 2018 met wielrennen, maar als analist zien en horen we hem nog regelmatig rondom wielerkoersen. De 38-jarige Brabander staat er om bekend dat hij z'n mening niet onder stoelen of banken steekt. We blikken met hem terug op 2020.

Interview | Stef Clement: 'Van Aert is amper op foutjes te betrappen''
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

2020 is het jaar van de jeugd. Jonge renners als Remco Evenepoel en Tadej Pogacar kenden hun doorbraak, terwijl de oudere generatie moeite lijkt te hebben om al dat jonge geweld bij te benen. "We kunnen wel stellen dat een aantal toppers over hun top is. Dan denk ik aan mannen als Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Chris Froome", stelt Clement. "Ik zie hen niet meer meedoen voor de eindzege in een grote ronde of een overwinning in een monument. Daarbij zijn ook jongens als Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet op hun retour. Een generatiewissel vind ik een zwaar woord, want wie bepaalt waar een generatie ophoudt en begint? Maar het is een feit dat een opvallend goede jonge lichting is opgestaan. Ik heb met verbazing naar de Giro d’Italia gekeken. Ik had net als iedereen niet verwacht dat Hart en Hindley de beste klimmers zouden zijn. Zelf was ik heel benieuwd naar Jakob Fuglsang, maar ook die viel tegen."

"Van de oudere renners vertelde de uitgevallen Geraint Thomas dat hij top was, maar ik heb nooit geloofd dat hij ineens kon schakelen van de Tour naar de Giro. Er wordt veel gezegd over de impact van de lockdown op ouders renners. Ik herken van mijn eigen loopbaan dat je meer competitie nodig hebt om in topvorm te raken. Ik had februari en maart nodig om in april pas boven water te komen. Tegelijkertijd denk ik dat de houdbaarheid van een aantal jongens erop zit. Dat is niet te wijten aan dit gekke seizoen. Iemand als Nibali was niet veel beter geweest als de Giro gewoon in mei was verreden."

'Van Aert is amper op foutjes te betrappen'

"Verrast is niet het goede woord", zegt Clement wanneer we hem vragen of hij verrast was door de ontwikkeling die Wout van Aert tentoonspreidde. "Vorig jaar toen hij een sprint en de tijdrit in de Dauphiné won was ik verrast. Het is bijzonder dat hij de lijn heeft doorgetrokken en een aardig schepje erbovenop heeft gedaan. Van Aert heeft me vooral vermaakt, want het is mooi om naar te kijken wat hij doet. Het moge duidelijk zijn dat hij een van de meest complete renners van het peloton is, maar als Alaphilippe de Ronde van Vlaanderen wint dan zeggen we allemaal dat hij de meest complete is. Het is zo moeilijk vergelijken.”

“Of Van Aert nog beter kan worden? Dat moet je eigenlijk aan zijn trainer vragen. Je hoeft niet per se lichamelijk te groeien om succesvoller te worden. Van Aert is nog vrij jong en niet lang actief op de weg. Ervaring kan ervoor zorgen dat je je fysiek nog beter gaat benutten, maar Van Aert is amper op foutjes te betrappen. Hij kan geweldig positioneren, is explosief en heeft een uitstekende ploeg. Alle ingrediënten zijn aanwezig om op sleutelpunten van voren te beginnen. En wie weet wat er inzit als hij minder energie steekt in knechten. Toch zou ik als ik Team Jumbo-Visma was nog een keer alles opzijzetten voor de gele trui met Roglič.

Egan Bernal

Tot slot vragen we Clement naar INEOS. Na een tegenvallende Tour de France wist de ploeg de meubelen te redden met de Girowinst van Tao Geoghegan Hart. Ook in de Vuelta reed de ploeg goed. Het was opvallend om te zien dat de Britten veelvuldig ten aanval trok, een contrast met de controlerende manier van koersen die we de afgelopen jaren van ze gewoon waren.

"Egan Bernal was een van de grootste teleurstellingen dit jaar, maar dat gaat weinig effect hebben op zijn status in de ploeg, hoor", vindt Clement. "Het was verstandig dat ze Bernal na de Tour geen wedstrijden meer hebben laten rijden. Ik heb gelezen dat hij rugproblemen heeft door een verschil in beenlengte. Ik ken die blessure, want ik heb hetzelfde euvel en dat heeft me uiteindelijk de laatste jaren van mijn loopbaan gekost. Met zo’n blessure moet je heel voorzichtig zijn, want ik ben er altijd last van blijven houden. Bernal zal hard moeten werken aan zijn core stability. Dat is een lastige balans, want het is een deel van je lichaam waar je als klimmer geen extra spiermassa en gewicht wil.”

"Ik vind het mooi hoe aanvallend INEOS-Grenadiers dit jaar heeft gekoerst. Manager Dave Brailsford zei zelf ook dat hij die manier van koersen mooier vindt dan een klassementstrein. Het is interessant om te zien wat ze met Hart gaan doen. Begin dit jaar hadden ze vier grote ronde winnaars en ze bleken dus nog een renner te hebben die dat in zich heeft. Hart heeft met de eindwinst in de Giro het seizoen van de ploeg gered. Voor volgend jaar is er weer een aantal grote namen binnengehaald. Dat wordt interessant, maar zoals ik het kan beoordelen heeft Thomas zijn beste tijd gehad en hoeven we Bernal zeker niet af te schrijven."

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct