HomeAchtergrondGiro | Jos van Emden koerst veel liever in Italië dan Frankrijk:...

Giro | Jos van Emden koerst veel liever in Italië dan Frankrijk: ‘Ik vind Fransen gewoon een vervelend volk, in Italië is iedereen vriendelijk’

Jos van Emden laat zijn hart spreken en dat spreekt duidelijk Italiaans in plaats van Frans... Mooie teksten!

Als alles goed is, start Jos van Emden vrijdag, eerst nog wel even in Hongarije, aan de Giro d'Italia. Wij spraken hem in 2020 over wielerland Italië – en waarom het er zo veel leuker is dan bijvoorbeeld in Frankrijk. Een lofzang op Italië van de de Jumbo-veteraan, die Italianen misschien nog wel leuker vindt dan vogels (we hebben overigens geen idee of de blauwe kiekendief ook in Italië voorkomt..)

Van Emden windt er geen doekjes om. Hij laat er geen traan om dat hij de Giro rijdt in plaats van de Tour de France. Toen hij voor het eerst in de Giro reed, viel het verschil met de Tour hem meteen op.

“Ik bleek het land geweldig te vinden. De passie van mensen is prachtig om te zien. Ik was gewend om in Frankrijk te koersen en daar gaat het er anders aan toe. Dat hoef ik niet eens diplomatiek uit te leggen, want ik vind Fransen gewoon een vervelend volk.”

Volgens Van Emden is het, hoewel de landen aan elkaar grenzen, een wereld van verschil. ““In het eerste de beste hotel vonden ze het een onwijze eer dat wij er verbleven. Het personeel liep af en aan om ons te bedienen. Een Espresso geen probleem, eencappuccino geen probleem. ’s Avonds kwamen de obers je spaghetti met twee vorken op je bord scheppen. Dat is een schouwspel en vind ik mooi om te zien.”

Het voelt zelfs een beetje als vakantie om in Italië te koersen. “Als ik in het voorjaar de Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo rijd dan kost het me mentaal geen enkele moeite om van huis te zijn. Sterker nog, ik zie het als een soort voorjaarsvakantie. In Italië is iedereen vriendelijk en je kunt met ze praten zonder dat je de taal spreekt. Al gooi je er maar een paar woorden tussen of je laat je Bianchi-fiets zien dan zijn de mensen al tevreden. In Italië is er geen barrière.”

Een uurtje Italianen kijken

Van Emden mijmert verder alsof hij de vertegenwoordiger is van het plaatselijke VVV-kantoor van pakweg Perugia. Hij verkoopt het land als een missionaris vroeger het ware geloof verkondigde.

“Italianen zijn artiesten. Ga eens op een bankje zitten en een uurtje mensen kijken. Alleen al de begroeting is een groot spektakel. Je kunt honderd meter van elkaar verwijderd zijn, maar door non-verbale communicatie hele gesprekken volgen. Ik ben vorig jaar begonnen met Italiaans te leren. Ik heb een boekje uitgeleerd, maar ben het helaas weer vergeten. Verder vind ik het schitterend hoe druk Italianen zich maken in het verkeer. Dat herken ik uit de koers, want daar heb je die druktemakers ook. Dan werkt het meer op m’n zenuwen, haha.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Herstel Roglic gaat langzaamaan goede kant op: ‘Ik kan mijn arm nog niet helemaal strekken, maar iedere week gaat beter”

Dat heeft natuurlijk een specifieke reden, want de Sloveen werd geopereerd aan zijn schouder....

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...