Milan Vader zit alweer op de hometrainer en vertelt over horrorcrash: 'Herinner me niets, moest alles vanaf nul leren, zoals lopen' 

Hij heeft ook een speciaal bedankje in huis voor degene die z'n leven redde.

milan vader

Het was schrikken geblazen toen er in de Ronde van Baskenland drie weken geleden een renner in het geelzwart kermend van de pijn in de berm lag na een afdaling. Milan Vader duikeld in zijn derde koers voor de Jumbo-Visma over de vangrail en kwam hard ten val. Hij moest daarna enkele dagen in kunstmatige coma worden gehouden.

Gelukkig kon hij daar worden uitgehaald, maakte de ploeg al eerder bekend. Hij werd naar het ziekenhuis in Rotterdam vervoerd en Vader zelf maakte bekend dat hij dat inmiddels ook verlaten heeft en thuis aan z'n herstel zal gaan werken. In een boodschap op Instagram blikt hij uitgebreid terug op de crash.

"Het voelde aan alsof het tijd was voor een update over mijn toestand. De voorbije drie weken waren onzeker voor mij en de mensen rondom mij. Daarom gaven we niet veel updates; zo konden we ons concentreren op wat echt belangrijk was. Het team en mijn familie hielden constant contact en we zijn superblij met het proces. De situatie verbetert dag per dag."

"Ik herinner me niets van de dag van de crash. Tot ik vorige week wakker werd. Ik moest alles vanaf nul opnieuw leren, zoals lopen. Ik heb echt enorm veel geluk gehad dat ik deze crash overleefd heb. Intussen hebben specialisten van het ziekenhuis in Rotterdam naar mijn fracturen gekeken. Blijkt dat ik voldoende hersteld ben om het ziekenhuis te mogen verlaten en mijn revalidatie thuis verder te zetten."

Tenslotte heeft hij een aantal dankwoorden in huis, met daarbij een bijzonder bedankje. "Ik wil iedereen bedanken voor de lieve berichten, dat gaf me echt kracht. Maar ik wil vooral ook de koersdokter van de Ronde van Baskenland bedanken, hij redde m'n leven door zo snel te handelen. En natuurlijk wil ik ook de hele Jumbo-Visma-familie bedanken."

Milan Vader is van huis uit een mountainbiker en rijdt sinds dit seizoen voor Jumbo-Visma. Op de MTB kwam hij naast Mathieu van der Poel uit op de Olympische Spelen, maar kon hij geen potten breken. In 2018 werd hij al wel eens derde op het EK en ook in de wereldbekers was hij soms vooraan te vinden.

De 26-jarige Zeeuw maakte dit jaar de gedeeltelijke overstap naar de weg - want hij zou wel blijven mountainbiken. Hij maakte z'n debuut in de Ronde van Valencia en startte daar veelbelovend. Naast de Ronde van Baskenland reed hij ook de Strade Bianche, waarin hij als 50e over de meet kwam.