Historie, omgeving en parkoers
Het symbool van vertrekstad Catania aan de oostkust van Sicilië is zijn ‘beschermengel’ de olifant, al in antieke tijden beschouwd als beveiliger tegen de vulkaan Etna. De renners rijden vanaf Catania langs de Ionische Zee tot ze vlak voor de toeristenplaats Taormina het binnenland intrekken.
Ze beklimmen daar de 1125 hoge Portella Mandrazzi tussen eerst wijngaarden, dan vijgen-, kastanje- en olijfbomen en de laatste kilometers een bos met dennenbomen.
Na de afdaling rijden ze langs de noordkust aan de Tyrrheense Zee oostwaarts naar de finish in Messina. De aankomststad is ‘de poort van Sicilië’ want de eerst bereikbare stad op het eiland vanaf het Italiaanse vasteland. Voor de Romeinen was Messina dan ook de eerste Siciliaanse verovering toen zij er in 263 vóór Christus arriveerden.
Er zijn weinig herinneringen uit het verleden te vinden in de stad mede door een verwoestende aardbeving in 1908 als ook de bombardementen van WOII. De na 1943 gereconstrueerde Dom staat er echter wel. Zijn klokkentoren heeft een van de grootste mechanische astronomische uurwerken ter wereld met bewegende kunstwerken.
Negen keer eerder finishte een etappe in de Siciliaanse kustplaats met als laatste winnaar in 2017 de Colombiaan Gaviria. De voorlaatste etappewinnaar was in 1999 Jeroen Blijlevens die een dag eerder in Catania (vandaag de startplaats) nog verslagen was door de 41 voudige recordhouder Mario Cipollini.
De al genoemde startplaats Catania zal Jean Paul van Poppel zich met plezier herinneren. Hij mocht na sprintwinst in 1986 een dag de roze trui dragen en herhaalde die stunt drie jaar later, toen hij nog eens won in Catania en wederom een dag het roze droeg.
De klim van tweede categorie die ook twee jaar geleden in de Giro werd beklommen met de Zwitser Pellaud als eerst aankomende, ligt al na 75 kilometer koers. Hij kan voor een vluchtgroep zorgen maar in Messina wordt toch een massasprint verwacht.
De stad wordt graag herinnerd als vertrekstad van de 18de Giro in 1930, toen Marchisio de Giro won mede dankzij de premie die de organisatie aan veelwinnaar Binda gaf om niet te starten. De supporters zullen waarschijnlijk komen kijken naar de in Messina geboren Antonio en Vincenzo Nibali.
Profiel van de rit
Tijdschema
Omdat het hele Giro-circus naar het vasteland van Italië moet voor de etappe van morgen is de aankomst ietsje vroeger gepland dan te doen gebruikelijk tijdens de Giro. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 15.47 uur in Messina, volgens het langzaamste om 16.14 uur
TV
Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn - behalve vandaag dus..
Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.
- RCS