Giro | Indrukwekkend! Dit zijn de wattages van Koen Bouwman toen hij de steile finish opramde bij zijn zege

Voor velen toch een beetje een verrassing: Koen Bouwman de puncher. Maar de cijfers bewijzen het...

koen bouwman
  • Koen Bouwman Koen Bouwman

We kunnen het niet genoeg hebben over de glorieuze overwinning van Koen Bouwman in de Giro-etappe van gisteren. Zelf had hij al vertrouwen in z'n sprint, maar bleek de aankomst toch wel een erg steil muurtje te zijn.

Wij waren eerlijk gezegd wel enigszins verrast toen we Bouwman daar - uiteraard iets overdreven, maar we zijn in jubelstemming... - op z'n Van der Poels in de Strade Bianche omhoog zagen knallen.

Nu is Koen Bouwman natuurlijk niet meteen Van der Poel en zullen we hem waarschijnlijk niet op de Paterberg met de besten mee omhoog zien knallen in de Ronde van Vlaanderen, maar punchen kan-ie.

Dat wijzen ook de cijfers van z'n sprintje bergop uit. In 19 seconden haalde hij, na zo'n zware rit, gemiddeld bijna 1000 watt en z'n piek lag op bijna 1200 watt (er worden massasprints gewonnen met 1500 watt).

Voor Bouwman komt dat met een gewicht van 60 kilo (bron: procyclingstats.com) neer op een duizelingwekkende 20 watt per kilogram in de piekwaarde en 16 watt per kilogram over de 19 seconden. Poeh!

Vandaag is het in de Giro waarschijnlijk weer aan de 'echte' punchers in de rit met start en finish in Napoli. De kans is groot dat mannen als Mathieu van der Poel en Biniam Girmay zich gaan bemoeien met de strijd om de dagzege. Een tweede Nederlandse etappezege op rij?