Extreme uitdaging: Nederlanders fietsen in 14 dagen 70.000 hoogtemeters en 4000 kilometer!

Poeh, dit is echt een loodzware uitdaging, met een persoonlijk verhaal als goed doel. Lees alles over deze bizarre tocht!

coers cycling club

Alpe d'HuZes is de bekendste fietstocht om geld op te halen voor het goede doel. Bij dat evenement is het de bedoeling om zes keer op één dag de bekende berg in de Alpen op te fietsen.

De Nederlanders Christiaan van Doorn, Rudy Laros, Ralph Cullen en Thijs van Tongeren pakken het nog even wat anders aan. Vanaf 6 juni gaat hij de beruchte Honderd Cols Tocht door Frankrijk in 14 dagen proberen te rijden. De snelle rekenaar weet dat dit neerkomt op gemiddeld 285 kilometer per dag - en dan te bedenken dat hij daarin 70.000 hoogtemeters zal afwerken!

Met deze bizarre uitdaging wil hij geld ophalen (doneren kan hier) voor tenminste 10 AED's en bovendien de aandacht voor hartfalen onder wielrenners vergroten. Achter dat doel gaat een persoonlijk verhaal schuil.

Vorig jaar overleed namelijk een clublid van de heren - hij rijdt bij COERS Cycling Club - aan een hartstilstand omdat er geen AED in de buurt was om hem te reanimeren.

Hieronder zie je de dagschema's met hoeveel ze per dag rijden - op dag acht is er een welverdiende rustdag - en de route over de 100 cols door Frankrijk (stiekem zijn het er ook nog eens 110). Tenslotte geven we je nog even een kijkje in de bizarre etappes die ze gaan rijden.

Het dagschema met de etappelengtes. | Beeld: coers.cc
De route door Frankrijk. Eerst naar de Pyreneeën, dan door de Alpen.

Dit schema en de route leiden er automatisch toe dat ze enkele monsteretappes door de bergen moeten volbrengen. Zo staat er in de Pyreneeën een rit op het prorgramma met de Aubisque, de Tourmalet en de Marie Blanque (7400+ hoogtemeters).

In de Alpen is er een rit met zowel de Bonette, de Izoard als de Galibier erin. Daarin zitten net iets minder dan 7400 hoogtemeters.

Pelotonpraat
  • Coers Cycling Club