Giro | Dumoulin geeft op in loodzware veertiende etappe

Al vroeg in de veertiende etappe werd Tom Dumoulin op achterstand gereden en niet veel later was daar het bericht dat de kopman van Team Jumbo-Visma heeft opgegeven.

Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Nochtans had de veertiende etappe Dumoulin goed moeten liggen, maar in de beginfase werd slag om slinger gedemarreerd en Dumoulin kon het niet bolwerken om het peloton te volgen. De Limburger klaagde de voorbije dagen over rugpijn en dat hij geen goed gevoel had op de fiets. Zijn ploeg liet weten dat Dumoulin de voorbije dagen fysiek te veel geleden heeft.

Daarmee komt een einde aan de wedstrijd die voor het jaar als grote doel werd aangemerkt. Voorafgaand waren de geluiden louter positief, want onder andere Koen Bouwman liet weten dat Dumoulin ijzersterk was op trainingsstage. Ook de derde plaats in de tijdrit in Hongarije gaf hoop. Op de Etna, op dag vier, moest hij de rol echter vroeg lossen en verloor hij meerdere minuten.

Dumoulin richtte zich een paar dagen later nog eens op en stond mede aan de basis van de knappe dagzege van Koen Bouwman, maar in het vervolg van de Giro d'Italia hebben we hem verder niet meer gezien. Voor de kopman van Team Jumbo-Visma is het een volgende tegenslag, want ook in de eerste periode van het jaar moest hij louter teleurstellingen slikken.

In de UAE Tour reed hij een goede tijdrit, maar kampte hij eveneens met rugklachten waardoor hij bergop niet kon strijden met de beste renners. Strade Bianche moest hij laten schieten door een coronabesmetting, waarvan hij ook in de Ronde van Catalonië nog last had. In Spanje moest hij ook opgeven.

Daardoor was de voorbereiding op de Giro d'Italia verre van optimaal, maar de Nederlandse ploeg hoopte met Dumoulin toch een klassement na te streven. Net voor de Giro d'Italia leidde dat er onder meer toe dat Thomas Dekker kritiek leverde op de handelswijze van Team Jumbo-Visma. De ploeg had Dumoulin volgens de ex-prof beter in bescherming moeten nemen.