Boogerd over stoppen Dumoulin: 'Ik vind het lastig om iets over te zeggen, maar het kan ook dat deze beslissing hem helemaal geen rust geeft'

Tom Dumoulin maakte onlangs bekend aan het einde van het seizoen te stoppen als profrenner. Michael Boogerd benadrukt dat hij het een moeilijke situatie vindt, maar zag die beslissing toch niet helemaal aankomen.

Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

De ex-prof vertelde erover in gesprek met de Eurosport-podcast Kop over Kop. "Eigenlijk kwam het wel een beetje als een verrassing. Ik had misschien ook stille hoop. Ik dacht wel dat hij zijn contract bij Jumbo-Visma niet zou verlengen, maar misschien wel een ploeg ging vinden waar hij op een andere manier de sport kan beoefenen."

De Hagenees vraagt zich af of Dumoulin überhaupt wel rust krijgt van de beslissing die hij gemaakt heeft. "Dat kan ook, hè. Als hij straks gaat fietsen of hardlopen en hij gaat vijftien keer om iemand heen, dan denkt hij misschien: Goh, misschien ben ik toch speciaal. Dan gaat het misschien wel weer kriebelen. Maar het blijft Dumoulin, ook in een ander gedaante blijven de verwachtingen."

Boogerd snapt dat hij klaar is met alles eromheen, maar kan zich niet voorstellen dat Dumoulin écht klaar is met het fietsen zelf. "Het zegt ook dat er nog mooie koersen aankomen. Eigenlijk legt hij zich alweer druk op, omdat hij in stijl wil afsluiten. Hij is toch alweer bezig met het creëren van een verwachtingspatroon. Dat vind ik ook apart."

Als hij er echt klaar mee zou zijn, dan zou Dumoulin volgens Boogerd zijn fiets nu al 'een zwiep geven' en stoppen. "Misschien gaat het straks wel hartstikke goed en denkt hij: fuck, dit is toch een beetje dom geweest. Al vind ik het echt lastig. Ik wil niets verkeerd zeggen, maar wil het wel begrijpen. Ik weet ook niet zo goed wat er precies aan de hand is. Ik vroeg me ook écht af wat ik hier over kon zeggen toen ik vanmorgen op de fiets zat."

Het is geen geheim dat Boogerd vindt dat hijzelf te vroeg stopte met wielrennen. "Ik spreek als een oud-renner, maar als je eenmaal gestopt bent, besef je dat dat fietsen zo slecht niet was. Daar wil ik hem een beetje voor behoeden en mee helpen. Zo van: jongen, maak de goede beslissing en heb gewoon schijt aan iedereen. Leg jezelf wat minder druk op, maar ja, dat is ook de aard van het beestje. De toekomst zal het gaan uitwijzen."