Het ene jaar is het andere niet: jaar na verrassende ritzeges in Dauphiné eindigt Mark Padun in slotrit als laatste

Mark Padun verraste vorig jaar vriend en vijand met twee ritzeges in het Critérium du Dauphiné, maar dit jaar kwam hij er niet aan te pas.

Padun
  • Mark Padun Mark Padun

In de laatste bergetappe kwam de renner van EF Education-EasyPost zelfs als laatste over de finish op bijna een halfuur van winnaar Jonas Vingegaard. Een dag eerder in de bergetappe naar Vaujany wist de klimmer slechts vier renners achter zich te houden.

Het contrast met vorig jaar is groot, want toen domineerde Padun vrijwel vanuit het niets in de twee bergetappes van de Dauphiné. In die ronde presenteerde Padun zich als een potentiële winnaar van bergtruien en zelfs als podiumkandidaat in grote rondes. De Oekraïner begon goed aan het huidige seizoen met een derde plek in Gran Camiño.

Die goede prestaties heeft hij niet kunnen doortrekken in het seizoen. Ongetwijfeld mede door de oorlog die woedt in zijn thuisland.

Na zijn overwinningen in de Dauphiné vond menigeen zijn prestaties verdacht. Bij EF Education-EasyPost hebben ze Paduns gegevens helemaal uitgeplozen. Vorig jaar beet ook hijzelf van zich af. "Sommige mensen hebben dingen geschreven die ongegrond zijn: 'Deze man is een bedrieger, hij is uit het niets gekomen’. Dat is allemaal niet waar. Ik ben geen valsspeler, en bovendien heb ik jaar na jaar resultaten geboekt."

"Het is heel onaangenaam, misselijkmakend. De vreugde is uit mijn overwinningen gehaald, ook al heb ik een paar weken na de Dauphiné, door met mensen in mijn naaste omgeving te spreken, tegen mezelf gezegd: oké, het hoort er blijkbaar bij."