Mark Padun bijt van zich af: 'Ik ben geen valsspeler, er zijn dingen geschreven die ongegrond zijn. Het is misselijkmakend!' 

De Oekraïner maakt een verse start, maar wilde toch nog even het een en ander duidelijk maken over vorig seizoen...

mark padun
  • Mark Padun Mark Padun

Mark Padun reed in de Dauphiné alles en iedereen op een hoop. De 25-jarige renner, toen nog in dienst van Bahrain Victorious won de Koninginnerit naar La Plagne en was een dag later andermaal de sterkste in de bergrit naar Les Gets.

Dat zorgde met name in de Franse media voor vraagtekens en verdachtmakingen, zeker toen hij daarna de Tour niet reed en sowieso lange tijd niet in wedstrijden te zien was. Dit jaar maakt hij een nieuwe start bij EF Education-EasyPost, maar in een interview met L'Equipe bijt hij nog wel even van zich af.

Padun is namelijk boos over wat er allemaal werd gezegd en geschreven over hem. "Sommige mensen hebben dingen geschreven die ongegrond zijn: deze man is een bedrieger’, ‘hij is uit het niets gekomen’. Dat is allemaal niet waar. Ik ben geen valsspeler, en bovendien heb ik jaar na jaar resultaten geboekt."

De Oekraïner gaat door met het luchten van zijn hart. "Het is heel onaangenaam, misselijkmakend. De vreugde is uit mijn overwinningen gehaald, ook al heb ik een paar weken na de Dauphiné, door met mensen in mijn naaste omgeving te spreken, tegen mezelf gezegd: oké, het hoort er blijkbaar bij."

Wat betreft de prestaties lijkt Padun het gelijk wel enigszins aan z'n zijde te hebben, want op het WK in 2018 werd hij bijvoorbeeld vijfde en bleef hij ene Tadej Pogacar voor, die daar als zevende finishte.