Covid-brandhaard in Ronde van Zwitserland: al deze renners zijn naar huis door een besmetting of een nauw contact

De Ronde van Zwitserland 2022 begint meer en meer te lijken op Parijs-Nice 2020...

Kuss

Bij Team Jumbo-Visma testten vier renners positief op corona, maar zoals de Nederlandse ploeg voorschrijft, stapt het met de gehele ploeg uit de ronde. Dat wil zeggen dat Sam Oomen, Robert Gesink, Sepp Kuss, Mike Teunissen, Timo Roosen, Pascal Eenkhoorn en Rohan Dennis niet verder konden door het virus.

Op dezelfde dag werden drie renners getroffen bij Team DSM, namelijk Cees Bol, Søren Kragh Andersen en Casper Pedersen. De ploeg van Iwan Spekenbrink koos ervoor om met de rest van de renners wel in de ronde te blijven.

INEOS Grenadiers werd ook al gauw onthoofd van haar kopman, want Adam Yates moest voor de vijfde rit opgeven door een coronabesmetting. Ook Tom Pidcock is tegen een besmetting opgelopen.

EF Education-EasyPost nam dezelfde beslissing toen Alberto Bettiol, Hugh Carthy, Rigoberto Uran en Stefan Bissegger uitvielen door corona. De Amerikaanse ploeg heeft daardoor nog slechts twee renners aan de start. Eerder was Tom Scully al uitgevallen.

Bij UAE Team Emirates bleek vrijdag dat Marc Hirschi Corona onder de lede had. Zoals het protocol bij zijn ploeg voorschrijft, moest ook kamergenoot Joel Suter de strijd staken. Later op de dag werd bekend dat óók Diego Ulissi corona heeft. Met die extra besmetting is besloten om ook de rest van de ploeg, Alessandro Covi, Matteo Trentin, Rui Costa en Marc Soler, uit koers te nemen.

Alpecin-Fenix kreeg ook te maken met positieve gevallen in de ploeg en daardoor moest Sjoerd Bax, Silvan Dillier, Stefano Oldani, Xandro Meurisse en Jimmy Janssens opgeven. Klimmer Jay Vine was al eerder uitgevallen.

Net als Alpecin-Fenix is ook Bahrain-Victorious in het geheel uitgestapt. Bij die ploeg waren nog vijf renners over, waaronder de winnaar van de eerste etappe Stephen Williams.

Israel-Premier Tech kende één positief geval, namelijk van Sebastian Berwick. Dat betekende ook dat zijn kamergenoot Reto Hollenstein niet verder mocht.

Bij BORA-hansgrohe was het hosanna na de vijfde rit, waarin Aleksandr Vlasov een dubbelslag sloeg, maar de Rus kreeg een domper te verwerken toen hij de dag erop positief testte op corona. Ook Anton Palzer heeft de ronde moeten verlaten.

Quick-Step Alpha Vinyl leek lang gespaard te worden van pech, maar Remco Evenepoels meesterhelper Louis Vervaeke is ook ziek geworden en moest uitstappen.