Etappe van een uur in Ronde van Zwitserland: 'Eigenlijk is het vooral tijdverspilling'

De zesde etappe van de Ronde van Zwitserland heeft de lengte van een marathon, maar op de fiets betekent dat voor profs een uur lang all-out. 

wielrenner met bergen op de achtergrond

Het was absoluut niet de bedoeling dat de zesde etappe in een uurtje gedaan zou zijn op voorhand. De organisatie van de Ronde van Zwisterland had juist de Koninginnenrit uitgetekend voor vandaag: de hoge Nufenpas, bijna 2500 meter hoog en 21 kilometer lang, stond op het programma.

Sneeuw

Maar net als in de Giro heeft de Ronde van Zwitserland te kampen met tegenstand van Moeder Natuur. In Italië laten ze het er graag op het laatste moment op aankomen of ze wel of niet over bijvoorbeeld de Stelvio kunnen; in Zwitserland hakken ze de knoop eerder door.

Een week geleden kwam het persbericht dat de Nufenpas geschrapt moest worden vanwege de hevige sneeuwval. De weg is nog niet op ene veilige manier sneeuwvrij om er met een hele wielerkaravaan overheen te trekken. Ook het alternatief om in finishplaats Blatten te geraken - de Furkapas - is nog niet sneeuwvrij.

Improviseren

Improviseren dus, voor de organisatie. Ze kwamen uit bij een ongewild experiment: een rit over 42 kilometer. Zo'n 35 in dalende lijn en dan de laatste 7 een bergje opknallen. Hieronder zie je het profiel van de bijzondere etappe. De slotklim is geen misselijke klim, want er langere stukken in van boven de 10 procent.

Iets voor crosser Pidcock? Nou, nee...

De renners kijken niet bepaald uit naar het noodgedwongen experiment. Bij de Vlaamse krant Het Nieuwsblad vermoedden ze dat het spek naar de bek zou zijn van Tom Pidcock. Immers, de rit heeft de duur van een cross. Maar de Brit blijktn niet bepaald fan te zijn van het concept.

"Je zou het met een cross kunnen vergelijken. Met het verschil dat je straks geen bochten hebt om even te ademen. Ik vind het vooral jammer dat die grote klim eruit is. Het had zo’n mooie rit kunnen zijn, nu vind ik het vooral verraderlijk. Het is geen rustdag en het is geen volwaardige bergrit. Eigenlijk is het vooral tijdverspilling."