HomeAchtergrondDe wedergeboorte van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: van kneus tot reus

De wedergeboorte van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: van kneus tot reus

Het marcheert, bij Intermarché-Wanty Gobert Matériaux. Een hele mond vol, maar dat mag ook voor een ploeg die zich dit seizoen neerzet als een succesverhaal. Een Belgisch sprookje, met een Nederlandse verteller.

Wow, chapeau, petje af… Woorden die de prestaties van Intermarché dit seizoen omschrijven. De ploeg die in het verleden vaak meedeed om de hoop te vullen, is een geduchte tegenstander geworden om winst in eender welke koers.

Al veertien keer passeerden de renners van supermarktketen Intermarché de rinkelende kassa. Niet in achterafkoersjes trouwens. Girmay won Gent-Wevelgem en een rit in de Giro. Kristoff soleerde naar de zege in de Scheldeprijs. Jan Hirt zorgde voor een tweede etappewinst in de Ronde van Italië. Taco Van der Hoors sleurde zich naar de zevende hemel in de Brussels Cycling Classic. En Quinten Hermans reed iedereen in de verdrukking op weg naar Durbuy in de Baloise Belgium Tour.

En nog is dat niet alles. Rota greep net naast de ruiker, opnieuw in de Giro. Tom De Vriendt stootte zich naar een derde plaats in Parijs-Roubaix. Pasqualon reed al vaak in beeld. En wat dan gezegd van de zesde plek van Jan Hirt en een achtste stek van Domenico Pozzovivo in het eindklassement van de Giro? Kortom: van kneus tot reus, in enkele maanden tijd.

Taco van der Hoorn won de Brussels Cycling Classic

Visbeek

Een Belgische revolutie, waar een Nederlander verantwoordelijk voor is. Zijn naam: Aike Visbeek. Visbeek had de ervaring van Sunweb en opleidingsploeg SEG, maar mocht in 2021 aan de slag bij Intermarché. In de Belgische krant De Morgen lichtte hij de prachtige resultaten eerder al eens toe.

Visbeek: “Intermarché was de ploeg van de vroege vlucht. Dat was hun manier van rijden en dat gaf de ploeg zijn identiteit. Zo gaven ze ook veel terug aan hun sponsors. Maar als je zo rijdt, dan kan je niet gaan voor een klassement, een sprint of een goede uitslag. Aanvallend rijden mag, maar wel in etappes waar de vlucht naar de finish kan komen.”

Nog opvallend is de samenhorigheid binnen de ploeg. De putsch naar Durbuy afgelopen weekend was een staaltje teamwork en kameraadschap van de bovenste plank. Ook in de Giro viel het op hoe de eendracht leidde tot twee ritwinsten en twee toptienplaatsen.

Visbeek: “Aan de familiale sfeer binnen de ploeg moest ik niets doen. Die was er. Mijn job lag vooral in het verder professionaliseren van het team. Dan heb ik het over materiaal, voeding, tactiek, enz.”

Tour

In de Tour start het team met een rist vrijbuiters en sprinters. Geen ‘pelotonvulsel’ zoals voorheen, maar stuk voor stuk sterke individuen die het kunnen afmaken. Check maar even. Quinten Hermans is de man voor overgangsetappes en bovendien is hij ook snel in een uitgedund peloton. Alexander Kristoff kan nog altijd scoren in de sprint, hoewel de koersomstandigheden dan moeten meezitten.

Taco Van der Hoorn is altijd een gevaar. Hij is de Thomas Voeckler of de Thomas De Gendt van zijn generatie. Wegspringen, wegblijven, overblijven. Louis Meintjes en Georg Zimmermann stoomden zich succesvol klaar via de Giro dell’ Appenino en kunnen een berg op. En wie weet waar komen overlevers Adrien Petit en Jan Bakelants uit?

Intermarché? Ga er niet mee naar de streep want je bent gezien!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Kasseienalarm in de Tour: nemen Mohoric of Lampaert na Parijs-Roubaix nu wel de bovenhand?

Of een kasseienetappe nodig is in de Tour? Die vraag komt keer op keer...