HomeAchtergrondDe wedergeboorte van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: van kneus tot reus

De wedergeboorte van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: van kneus tot reus

Het marcheert, bij Intermarché-Wanty Gobert Matériaux. Een hele mond vol, maar dat mag ook voor een ploeg die zich dit seizoen neerzet als een succesverhaal. Een Belgisch sprookje, met een Nederlandse verteller.

Wow, chapeau, petje af… Woorden die de prestaties van Intermarché dit seizoen omschrijven. De ploeg die in het verleden vaak meedeed om de hoop te vullen, is een geduchte tegenstander geworden om winst in eender welke koers.

Al veertien keer passeerden de renners van supermarktketen Intermarché de rinkelende kassa. Niet in achterafkoersjes trouwens. Girmay won Gent-Wevelgem en een rit in de Giro. Kristoff soleerde naar de zege in de Scheldeprijs. Jan Hirt zorgde voor een tweede etappewinst in de Ronde van Italië. Taco Van der Hoors sleurde zich naar de zevende hemel in de Brussels Cycling Classic. En Quinten Hermans reed iedereen in de verdrukking op weg naar Durbuy in de Baloise Belgium Tour.

En nog is dat niet alles. Rota greep net naast de ruiker, opnieuw in de Giro. Tom De Vriendt stootte zich naar een derde plaats in Parijs-Roubaix. Pasqualon reed al vaak in beeld. En wat dan gezegd van de zesde plek van Jan Hirt en een achtste stek van Domenico Pozzovivo in het eindklassement van de Giro? Kortom: van kneus tot reus, in enkele maanden tijd.

Taco van der Hoorn won de Brussels Cycling Classic

Visbeek

Een Belgische revolutie, waar een Nederlander verantwoordelijk voor is. Zijn naam: Aike Visbeek. Visbeek had de ervaring van Sunweb en opleidingsploeg SEG, maar mocht in 2021 aan de slag bij Intermarché. In de Belgische krant De Morgen lichtte hij de prachtige resultaten eerder al eens toe.

Visbeek: “Intermarché was de ploeg van de vroege vlucht. Dat was hun manier van rijden en dat gaf de ploeg zijn identiteit. Zo gaven ze ook veel terug aan hun sponsors. Maar als je zo rijdt, dan kan je niet gaan voor een klassement, een sprint of een goede uitslag. Aanvallend rijden mag, maar wel in etappes waar de vlucht naar de finish kan komen.”

Nog opvallend is de samenhorigheid binnen de ploeg. De putsch naar Durbuy afgelopen weekend was een staaltje teamwork en kameraadschap van de bovenste plank. Ook in de Giro viel het op hoe de eendracht leidde tot twee ritwinsten en twee toptienplaatsen.

Visbeek: “Aan de familiale sfeer binnen de ploeg moest ik niets doen. Die was er. Mijn job lag vooral in het verder professionaliseren van het team. Dan heb ik het over materiaal, voeding, tactiek, enz.”

Tour

In de Tour start het team met een rist vrijbuiters en sprinters. Geen ‘pelotonvulsel’ zoals voorheen, maar stuk voor stuk sterke individuen die het kunnen afmaken. Check maar even. Quinten Hermans is de man voor overgangsetappes en bovendien is hij ook snel in een uitgedund peloton. Alexander Kristoff kan nog altijd scoren in de sprint, hoewel de koersomstandigheden dan moeten meezitten.

Taco Van der Hoorn is altijd een gevaar. Hij is de Thomas Voeckler of de Thomas De Gendt van zijn generatie. Wegspringen, wegblijven, overblijven. Louis Meintjes en Georg Zimmermann stoomden zich succesvol klaar via de Giro dell’ Appenino en kunnen een berg op. En wie weet waar komen overlevers Adrien Petit en Jan Bakelants uit?

Intermarché? Ga er niet mee naar de streep want je bent gezien!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Zwarte wielerschoenen? Die worden maar liefst 22 graden warmer in de zon!

Wie denkt dat de keuze voor wielerschoenen er eentje is die alleen gemaakt wordt...

Patrick Lefevere stuurt mail naar renners en personeel: ‘Er vonden gesprekken met verschillende partijen plaats’

Zondagavond raakte bekend dat Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma al sinds juli in gesprek zijn...

📸 Lance Armstrong herenigd met Jan Ullrich op Mallorca: ‘Blij om te zien dat hij terug gezond is’

De oude garde van US Postal vertoeft op dit moment op het Spaanse eiland...

MPCC maakt zich zorgen over stijgend aantal dopinggevallen: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel

De MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible) heeft voor de tweede keer dit jaar...

Meer zoals dit

Bruyneel over fusiegeruchten: ‘Niemand zal op straat belanden, maar iedereen is vrij om te vertrekken’

De wielerwereld is sinds zondagavond in rep en roer, toen bekend raakte dat Jumbo-Visma...

De Cauwer over Van Aert en De Lie op EK: ‘Achteraf hadden ze de rollen beter om kunnen draaien’

Weer was het net niet voor Wout van Aert. Op het EK wielrennen op...

Wieleranalisten over mogelijke fusie Jumbo en Soudal Quick-Step: ‘Het lijkt haast onmogelijk te realiseren’

Het nieuws kwam gisteravond bij menig wielerliefhebber binnen als een donderslag bij heldere hemel....