Lefevere over afwezigheid Van Aert: 'Als Jumbo zijn kopmannen voor de Tour liever weg houdt van de kampioenschappen, zeg dat dan'

Luik-Bastenaken-Luik 2022

Patrick Lefevere zit nooit verlegen om een gepeperde mening en ook deze week laat hij van zich horen in zijn column in Het Nieuwsblad. Deze keer schrijft hij over Team Jumbo-Visma en de afwezigheid van Wout van Aert op het BK. 

Wout van Aert heeft op stage in Tignes zijn knie gestoten en wil met het oog op de Tour de France geen risico nemen. "Hoeveel pech kan je hebben? Ik ga niet beweren dat het niet is gebeurd, maar als Jumbo-Visma zijn kopmannen voor de Tour liever weg houdt van de kampioenschappen, zeg dat dan ook met zoveel woorden. Of is het toeval dat Roglic ook niet mee doet in Slovenië?"

Daarmee is de grote favoriet voor het BK en de titelverdediger van de titel weggevallen. Daarbij is het parkoers biljartvlak en een niet al te interessant koersverloop wordt dan ook verwacht. Toch is Lefevere positief. "Ondanks het parkoers, ondanks de scheef getrokken krachtsverhoudingen en ondanks de afwezigheid van Van Aert gaan we toch een goede koers zien en een verdiende winnaar krijgen."

De nieuwe Belgische kampioen zal volgens Lefevere een grote naam hebben. "In de tijd van Ludovic Capelle had je nog kleine kampioenen, vandaag niet meer. Niemand moet Dries De Bondt zo noemen, want die jongen heeft genoeg getoond dat hij met de fiets kan rijden. Wie zondag wint, mag zich voor eeuwig Belgisch kampioen noemen. En zal zich daar nooit voor moeten schamen."

Calimero

Zijn eigen ploeg is in het nadeel, omdat het ten opzichte van verschillende ploegen minder renners aan de start kan brengen. "We gaan geen Calimero spelen, maar het numerieke overwicht van de concurrentie is aanzienlijk. Ik stel vast dat ook opleidingsploegen kunnen meedoen, wat Alpecin-Fenix nog eens acht renners extra oplevert. Toen we nog de Klein Constantia-ploeg hadden, mochten Belgische jongens geen BK rijden. Belangenvermenging heette dat toen."

In Noorwegen koos Uno-X Pro Cycling Team ervoor om met vijftien renners van start te gaan in plaats van de 21 startgerechtigden renners. "Chapeau voor zoveel fair play, maar ik zou het in hun plaats niet doen. Hoe leg je het uit aan de zes jongens die niet mogen starten?"

Achtergrond
  • Luik - Belgium - cycling - Evenepoel Remco (BEL) of Quick-Step Alpha Vinyl Team celebrates the win with Lefevere Patrick (BEL) General Manager of Quick-Step Alpha Vinyl Team pictured during 108th Lige-Bastogne-Lige (1.UWT) a one day race from Lige to Lige (257.2km) - Photo: Peter De Voecht /PN/Cor Vos © 2022