HomeNieuwsRiejanne Markus volgt vriendin Amy Pieters op als nationale kampioene: 'Ik hoop...

Riejanne Markus volgt vriendin Amy Pieters op als nationale kampioene: ‘Ik hoop dat ze trots op me is’

Riejanne Markus is de nieuwe nationale kampioene op de weg. De renster van Team Jumbo-Visma was in de slotfase de sterkere van toptalent Shirin Van Anrooij. De derde plaats was voor de geïsoleerde Lorena Wiebes. 

De absolute finale werd geopend met een aanval van Marianne Vos. De kopvrouw van Team Jumbo-Visma sloeg weliswaar een mooi gat, maar werd vervolgens ook weer ingerekend door de achtervolgende ploegen. Vervolgens was het een beetje hollen en stilstaan. Tot Van Anrooij ten aanval trok en Markus met zich mee kreeg.

Zodoende waren twee sterke blokken, Trek-Segafredo en Team Jumbo-Visma, tevreden met de situatie. Wiebes was geïsoleerd en wilde het ook niet in haar eentje doen, terwijl SD Worx het via Chantal van den Broek-Blaak ook niet dicht kreeg. Bovendien wilde die ploeg ook de snelle Wiebes niet via een rode loper naar de finish brengen.

Op de laatste passage van de VAM-berg kwam de achtervolgende groep met Wiebes voorop nog heel dichtbij, maar uiteindelijk kwamen ze net te kort om de twee vooraan nog te bedreigen. Van Anrooij, in de winter crosser, nam gedecideerd de leiding, maar al snel werd ze voorbijgestoken door Markus, die op haar beurt ook weer enigszins stil leek te vallen. Van Anrooij kwam vervolgens nog heel dichtbij, maar kon Markus niet van de titel afhouden.

Amy Pieters

Het was een extra emotionele titel, want Markus is de opvolgster van Amy Pieters, die afgelopen winter drie maanden in coma lag en sindsdien in een rolstoel zit. Markus en zij zijn goede vriendinnen. “Ongelooflijk. Ook zo speciaal, want het was een best emotioneel moment met Amy”, vertelt Markus over het moment voor de start, waar het peloton even stilstond bij Pieters.

“Vervolgens de knop om en dan koersen. De hele tijd lekker in de koers en dan afmaken is echt niet normaal. Ik wist dat ik Marianne achter me had, een goede reden om niet mee te rijden. Ze kwamen dichtbij, maar ik reed lekker en had er vertrouwen in. Het is nog zo’n zwaar laatste klimmetje. Ik ging vroeg aan. Shirin kwam dichtbij, maar gelukkig was het genoeg.”

“Heel bijzonder om Amy op te volgen. Vorig jaar vierde ik het samen met haar. Ik mis haar naast me in de koers en ik denk veel aan haar. Ik hoop dat ze trots op me is.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Aike Visbeek over succes Intermarché: ‘Ze bieden ons nu renners aan waar we vroeger alleen van konden dromen’

Het gaat Intermarché-Circus-Wanty voor de wind in het nog prille seizoen. De Waalse ploeg...

Roger De Vlaeminck slaat weer toe: ‘Van Aert kan niet bergop zoals ik, ik was nog straffer’

Met het WK veldrijden over een paar dagen en het wegseizoen dat langzaam maar...

Meer zoals dit

Jumbo-Visma begint Europese seizoen in Valencia met kopstukken Kooij, Bouwman en Oomen: ‘Gloag kan zomaar onze verrassing worden’

De Saudi Tour is in volle gang, terwijl vandaag ook de Ster van Bessèges...

Saudi Tour | Jonathan Milan laat Nederlanders achter zich in tweede rit

De finale van de tweede etappe in de Saudi Tour begon op dertig kilometer...

Thijs Zonneveld over verhouding Van Aert en Van der Poel: ‘Mathieu is van de hogere pieken en diepere dalen, maar de stabiele gaat het...

Jarenlang domineerde Van der Poel de cross, al kwam Van Aert regelmatig juist op...