Riejanne Markus volgt vriendin Amy Pieters op als nationale kampioene: 'Ik hoop dat ze trots op me is'

National Championships Netherlands vrouwen

Riejanne Markus is de nieuwe nationale kampioene op de weg. De renster van Team Jumbo-Visma was in de slotfase de sterkere van toptalent Shirin Van Anrooij. De derde plaats was voor de geïsoleerde Lorena Wiebes. 

De absolute finale werd geopend met een aanval van Marianne Vos. De kopvrouw van Team Jumbo-Visma sloeg weliswaar een mooi gat, maar werd vervolgens ook weer ingerekend door de achtervolgende ploegen. Vervolgens was het een beetje hollen en stilstaan. Tot Van Anrooij ten aanval trok en Markus met zich mee kreeg.

Zodoende waren twee sterke blokken, Trek-Segafredo en Team Jumbo-Visma, tevreden met de situatie. Wiebes was geïsoleerd en wilde het ook niet in haar eentje doen, terwijl SD Worx het via Chantal van den Broek-Blaak ook niet dicht kreeg. Bovendien wilde die ploeg ook de snelle Wiebes niet via een rode loper naar de finish brengen.

Op de laatste passage van de VAM-berg kwam de achtervolgende groep met Wiebes voorop nog heel dichtbij, maar uiteindelijk kwamen ze net te kort om de twee vooraan nog te bedreigen. Van Anrooij, in de winter crosser, nam gedecideerd de leiding, maar al snel werd ze voorbijgestoken door Markus, die op haar beurt ook weer enigszins stil leek te vallen. Van Anrooij kwam vervolgens nog heel dichtbij, maar kon Markus niet van de titel afhouden.

Amy Pieters

Het was een extra emotionele titel, want Markus is de opvolgster van Amy Pieters, die afgelopen winter drie maanden in coma lag en sindsdien in een rolstoel zit. Markus en zij zijn goede vriendinnen. "Ongelooflijk. Ook zo speciaal, want het was een best emotioneel moment met Amy", vertelt Markus over het moment voor de start, waar het peloton even stilstond bij Pieters.

"Vervolgens de knop om en dan koersen. De hele tijd lekker in de koers en dan afmaken is echt niet normaal. Ik wist dat ik Marianne achter me had, een goede reden om niet mee te rijden. Ze kwamen dichtbij, maar ik reed lekker en had er vertrouwen in. Het is nog zo’n zwaar laatste klimmetje. Ik ging vroeg aan. Shirin kwam dichtbij, maar gelukkig was het genoeg."

"Heel bijzonder om Amy op te volgen. Vorig jaar vierde ik het samen met haar. Ik mis haar naast me in de koers en ik denk veel aan haar. Ik hoop dat ze trots op me is."

Nieuws
  • Vamberg - Nederland - cycling - Shirin Van Anrooij (Netherlands / Team Trek - Segafredo Women) - Riejanne Markus (Netherlands / Team Jumbo Visma Women) - Lorena Wiebes (Netherlands / Team DSM) pictured during National Championships Netherlands vrouwen - Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022