Dekker over Van der Poel: 'Hij moet zijn koffers pakken en voor het naseizoen gaan, dit wordt geen leuke Tour'

Thomas Dekker zag het mindere presteren van Mathieu van der Poel al snel aankomen. En nu heeft hij een volgend advies: afstappen.

Tour de France 2022 stage 5

De analist zei na drie etappes, na een vijfde rit in de openingstijdrit en twee makkelijke sprintetappes, al dat het een moeilijke Tour de France zou worden voor de alleskunner. En dat blijkt na de ritten naar Calais en Arenberg, etappes die hem op papier goed moeten zouden liggen maar waar hij er totaal niet aan te pas kwam.

Van der Poel liet na de kasseienrit weten dat hij in plaats van beter alleen maar nog slechtere benen had. Hij vertelde dat hij niet vooruit te branden is en dat hij geen schim is van zichzelf. Thomas Dekker denkt dat afstappen nu de beste optie is voor de kopman van Alpecin-Deceuninck, zo vertelde hij in de podcast Live Slow, Ride Fast.

"Mathieu van der Poel moet zijn koffers pakken en voor het naseizoen gaan", opende hij zijn verhaal. "Dit wordt geen leuke Tour en de renner Van der Poel gaat niet verbeteren door drie weken naamloos rond te rijden. De interviews die hij geeft... Hij voelt zich gewoon niet goed. Hij is nu tien procent minder dan zijn eigen super Van der Poel."

De analist en ex-prof beseft dat hij een vrij stellig statement erin gooit, maar is ervan overtuigd dat hij nu eenmaal het beste is voor Van der Poel op het moment. "Hij kan in principe deze Tour door doen en met deze conditie kan hij in Parijs aankomen, maar hij gaat er niet beter van worden."

Naseizoen

Dus adviseert Dekker, hoe pijnlijk ook, om zich te richten op volgende doelen. "Het WK in Australië is op zijn lijf geschreven en ik denk dat hij wat afstand moet nemen. Een beetje rust pakken en een mooi programma uitstippelen en knallen in het najaar. Hij is niet gewend naamloos rond te rijden. En ja, wij zijn dat ook niet."

Dekker benadrukt dat hij een groot fan is van Van der Poel. "Hoe hij erin vliegt, een stuk flamboyanter ook dan Van Aert. Ik hoop dat weer te zien in september. De grote vraag is: gaan ze slim genoeg zijn? Er was vorig jaar nogal wat te doen dat hij afstapte met het oog op de Spelen. Maar als iemand even logisch nadenkt en uitzoomt van emoties, dan gaan ze dat doen."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022