Kan Nederland het WK in Qatar winnen?

Wat zijn de kansen van Nederland op het WK dat in november en december in Qatar wordt gehouden? Hier lees je er alles over!

Het Nederlandse voetbal droomt al tientallen jaren van het winnen van een wereldbeker, omdat het belang van voetbal voor het kleine land immens is en de hele natie in een soort roes raakt wanneer het "Elftal" het veld opkomt en probeert de wereld te veroveren met geweldig aanvallend voetbal.

Tot nu toe is het echter een nogal treurig verhaal geweest, met als hoogtepunt het feit dat de ploeg drie keer de finale van een wereldbeker heeft gehaald, maar steeds aan het kortste eind trok. Soms meer verdiend, soms meer onverdiend.

Het wordt een heel bijzonder WK in Qatar, want het grootste toernooi ter wereld is nog nooit tussen november en december gehouden.

Veel nieuwe spelers en onbekendere teams zullen op de voorgrond kunnen treden en liefhebbers van sportweddenschappen kunnen in de verleiding komen om een weddenschap te plaatsen die een van de underdogs op kop ziet komen. Nederland is zeker een ploeg met kans op de overwinning, ook al is Nederland niet de topfavoriet.

1. De geschiedenis van Nederland in World Cups

De geschiedenis van Nederland op World Cups moet echt beginnen in 1974, toen een ploeg rond superster Johan Cruyff ook het clubvoetbal domineerde en een prachtig toernooi neerzette, maar in de finale met 2-1 verloor van gastland Duitsland.

De wedstrijd ontketent een trauma als Oranje in de eerste helft zijn magie uitvoert en zich bedrogen voelt als Bernd Hölzenbein in het strafschopgebied neergaat en een penalty de Duitsers, die tot dan toe kansloos waren, terug in de wedstrijd brengt.

Paul Breitner maakt gelijk en Gerd Müller, een van de beste spitsen aller tijden, beslist de wedstrijd al vroeg. Daarna houdt Sepp Maier alles vast wat vastgehouden kan worden en maakt hij de Nederlanders wanhopig.

Vier jaar later is het team nog steeds bij elkaar en lijkt het nog sterker in Argentinië. Op naar de finale en opnieuw zijn de gastheren, ditmaal de tot mislukken gedoemde Argentijnen, de finalisten.

Nederland speelt op zijn best, heeft Argentinië op de rand van een nederlaag, maar het is 1-1 na 90 minuten en Mario Kempes wordt een nationale held in de extra tijd als hij de Gauchos naar een 3-1 overwinning kan schieten. In die jaren was het Nederlandse voetbal het beste wat de wereld te bieden had en het was beschamend dat er niet minstens één wereldtitel uit voortkwam.

Het zou in de toekomst echter nog erger worden. Pas in 2010 maakte Nederland een comeback in de finale van het wereldbekertoernooi, terwijl in de jaren daarvoor zelfs teams met sterren het keer op keer op strafschoppen of zelf lieten afweten.

Ditmaal was de ploeg qua spel minder sterk dan de Spanjaarden in Zuid-Afrika, maar hield 90 minuten stand en was niet te verslaan. De score was 0-0 bij het ingaan van de extra tijd. In de 116e minuut gaf Cesc Fabregas een droompass op Andres Iniesta, die in zijn carrière veel belangrijke doelpunten heeft gemaakt, en hij maakte af met wat zeker zijn belangrijkste was om de 1-0 voor Spanje te maken, wat toen ook de eindstand was. Oranje verliest zijn derde finale, opnieuw nipt en opnieuw een beetje ongelukkig.

2. De nationale ploeg in de aanloop naar het toernooi in Qatar 2022

Nederland heeft zich gevestigd in de TOP 10 nationale teams op de 9e plaats van de FIFA World Ranking. Maar omdat Europees kampioen Italië zich niet kwalificeerde, moet Oranje automatisch één plaats opschuiven in het klassement. Dit betekent ook dat het verklaarde minimumdoel de kwartfinales is. Met hun speelsterkte moet het team hier wel kunnen landen.

Vanaf de kwartfinales zal veel afhangen van het verloop van het toernooi, want met een beetje geluk en gunstige koppelingen is de weg van daar naar de finale niet ver meer. Oranje is in ieder geval vastbesloten om een vierde finale niet te verliezen, als die gehaald kan worden.

Wat speelsterkte betreft, ligt Oranje vrij dicht achter Spanje en Engeland. Wedstrijden tegen deze twee landen zouden een uitdaging zijn, maar op een goede dag zou het kunnen eindigen met een Nederlandse overwinning, wat geen complete verrassing zou zijn. De top 4 van de wereld (Brazilië, Argentinië, België en Frankrijk) lijkt echter een beetje uit te lopen en een verrassing zou hier nodig zijn om uitschakeling te voorkomen.

In groep A moet Oranje het opnemen tegen gastland Qatar, Ecuador en Senegal. De beste ploeg op papier is Senegal, dat 18e staat op de wereldranglijst en in Sadio Mané een wereldster heeft. Toch zou Nederland hier de veel betere ploeg tot zijn beschikking moeten hebben.

Ecuador, dat op de 44e plaats staat, en Qatar, dat op de 49e plaats staat, zijn absolute outsiders in de groep, hoewel de gastheren moeilijk in te schatten zijn en er alles aan zullen doen om uitschakeling in de groepsfase te voorkomen. Maar dit is een groep die de Nederlanders moeten winnen. Daar is geen twijfel over mogelijk.

3. Voorspelling voor Nederland in Qatar

Als winnaars van Groep A, en dat is ook hoe we de Nederlandse situatie realistisch inschatten, zouden ze dan een Ronde van 16 moeten spelen tegen de VS of Wales, als we ervan uit mogen gaan dat Engeland deze groep zal winnen.

De VS zijn zeker een lastige tegenstander, maar Oranje moet hier ook aan het langste eind trekken. Mochten zij er niet in slagen als eerste te eindigen in Groep A, dan wacht hen een wedstrijd tegen Engeland, wat een aanzienlijk grotere horde zou moeten zijn en Oranje niet voor het eerst op dit toernooi in de favorietenpositie zou plaatsen.

In de kwartfinales zou dan de winnaar van de wedstrijd Argentinië tegen Denemarken de volgende tegenstander moeten zijn, als het toernooi normaal verloopt, en dat zal een monumentale opgave worden voor Oranje. Denemarken is oncomfortabel om tegen te spelen, zoals het laatste Europees Kampioenschap heeft aangetoond, en de Argentijnen zijn de betere ploeg en hebben een superster in Lionel Messi, die eindelijk zijn WK-titel wil winnen.

4. Conclusie over de kansen van Nederland op het WK in Qatar

Het motto "Hup Holland Hup" zal ook op het komende WK van groot belang zijn, want Nederland behoort tot de uitgebreide kring van titelfavorieten, maar eerder op de achtergrond.

De halve finales zullen moeilijk worden, maar als de ploeg die haalt, hebben ze een goed toernooi gespeeld. Zoals we allemaal weten, is vanaf de halve finales alles mogelijk, dus de Nederlandse kansen moeten als redelijk worden beschouwd. Een lange-termijn weddenschap op het winnen van de titel moet misschien nu worden gemaakt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Geen categorie
  • Beeld: Unsplash