Windstopper Geraint Thomas rijdt z'n eigen Tour (en uiteraard bemoeiden de mannen van Tour de Tietema zich ermee..)

Geraint Thomas reed de openingstijdrit van de Tour per ongeluk met z'n giletje aan. Hij bedacht er een mooie actie mee voor het goede doel. Dat hoef je natuurlijk geen twee keer te zeggen tegen de mannen van Tour de Tietema!

Tour de France 2022 stage 1

Wie naar de openingstrijdrit in Kopenhagen keek, kan het zich waarsschijnlijk nog wel herinneren. Had Geraint Thomas nou echt een windstopper aan?

Jazeker. Niet bewust uiteraard, maar hij was 'm vergeten uit te doen voor de start en dus zal hij het tijdens de tijdrit wel langer warm hebben gehad. Maar we kennen G, zoals z'n kort maar krachtige bijnaam luidt, als een man met zelfspot en dus ging z'n vestje een eigen leven leiden.

Thomas bedacht een actie waarin z'n giletje onder de hashtag #wheresgsgilet z'n eigen Tour de France aflegt, van etappeplaats naar etappeplaats, net als de renners. Aan het einde van de Tour veilt Thomas het giletje voor het goede doel (z'n eigen stichting).

Tour de Tietema

Zoals je hierboven leest, is het de bedoeling dat het windstoppertje in een gilestafette Parijs bereikt na iedere dag door een fan van de startplaats naar de finish wordt gereden - al dan niet met de fiets.

Een kolfje naar de hand van de mannen van Tour de Tietema. Josse Wester nam donderdag de langste etappe van Binche naar Longwy voor z'n rekening en reed meer dan 200 kilometer in het kleinood.

Niet zomaar een ritje liet Wester zien in een tweet met z'n Strava-file erbij. Maar hij volbracht de missie en droeg het giletje over aan Adam, die hem naar Planche des Belles Filles bracht.

Vandaag belandt het giletje als het goed is in Lausanne, waarna het morgen een zware bijna bergetappe van Aigle naar Châtel voor de kiezen krijgt. Daarna mag ook het giletje op maandag van een welverdiende rustdag genieten alvorens het grote hoogten opzoekt in de Alpen.

Pelotonpraat
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022