Cassani over verschil Giro/Tour: 'Ik ben gezond jaloers op wat de Fransen kunnen'

Davide Cassani, oud-bondscoach en commentator op de Italiaanse televisie, luidt de noodklok. Cassani vindt het verschil in populariteit tussen de Franse Tour en de Italiaanse Giro te groot.

Gran Piemonte 2020

Maar geen verwijten van Cassani naar de UCI en de ASO. Hij vindt dat de Italianen de hand in eigen boezem moeten steken. 'De Fransen promoten hun ronde veel beter dan wij Italianen', schrijft Cassani in een column op Tuttobiciweb.

Jaloezie

"Wat heeft de Tour de France meer dan de Giro d'Italia? Ja, het is waar, ze zijn zes jaar eerder geboren, maar waarom is het de belangrijkste koers ter wereld? Vanmorgen, tijdens het lezen van l'Equipe, sprongen de tranen in mijn ogen. Ja, ik overdrijf maar eerlijk gezegd heb ik een gezonde jaloezie op wat de Fransen kunnen. 13 pagina's werden gewijd plus de gigantische foto op de voorpagina van l'Equipe. In Frankrijk, tijdens de Tour, zetten de kranten, hun koers op de voorpagina, openen de nieuwsprogramma's met de Tour de France, de president van de republiek komt de Tour minstens een dag bezoeken en miljoenen buitenlanders nemen vakantie om de Tour te volgen. En wat levert al die promotie op? Dat zij, de Fransen, drie World Tour-teams hebben, drie pro-continentale teams en vervolgens zes ploegen die deelnemen aan de thuisrace. Wij Italianen hebben al een aantal jaren geen WorldTour-team meer en we zullen er nauwelijks een kunnen samenstellen. Weet je, ik probeer het, maar het is echt moeilijk om de middelen te vinden. Voor de Fransen is het veel gemakkelijker."

'Kranten schrijven er niet over'

"Ik heb vijf jaar geworsteld om de Baby Giro terug op onze kalender te krijgen. Is er iemand naar voren gekomen? Al was het maar om te zeggen: goed, we helpen je een handje. Niemand. De organisatie van de Tour organiseert al jaren de Tour de l'Avenir, dit jaar beginnen ze met de Tour voor vrouwen. In de praktijk helpen en ondersteunen ze het Franse wielrennen. In Italië hebben we het hoogste aantal fietstoeristen ter wereld, een van de mooiste etappekoersen (de Giro) die live op televisie miljoenen toeschouwers trekt. Liefhebbers die achter de koers aan reizen om de wedstrijd te bekijken. Maar wat doen we in Italie? Nieuwsprogramma's merken de koers niet eens op en de kranten schrijven er amper over. Een groot verschil met de Tour."

Tour de France
  • photo LB/RB/Cor Vos © 2020