Krantenartikelen uit jaren '50 over vrouwenwielrennen: 'Onsmakelijk schouwspel!'

Van 'onmenselijke monsters' tot 'een degradatie van de wielersport'. Deze oude krantenartikelen tonen aan van hoe ver het vrouwenwielrennen komt. De tijden zijn gelukkig veranderd..

Tour de France women (2.WWT) - stage 2

Nu de eerste échte Tour de France Femmes (avec Zwift, volledig) in volle gang is, is het weleens leuk om te kijken waar het vrouwenwielrennen vandaan komt. Of ja, leuk... Als mannelijke journalist zit je met plaatsvervangende schaamte te lezen wat de media vroeger over vrouwenwielrennen schreven.

Jos van Nierop, een wielerverzamelaar, postte enige tijd geleden op Twitter een bericht met twee krantenartikelen uit 1955 waarin het over de opkomst van vrouwenwielrennen ging. De schrijvers zagen dat met lede ogen aan en staken dat ook zeker niet onder stoelen of banken. Enkele passages:

Monsters

Het begint nog relatief rustig met: "In de toekomst zullen er meer wegwedstrijden voor 'dameswielrensters' en - schrik niet - men denkt zelfs aan de heuse Tour de France voor vrouwen."

Maar dan gaat het vol op het orgel...

"Het begin was aardig. Maar het straatvuil, dat van de meisjes monsters maakte, het bloed van de valpartijen en het zweet der inspanning en de weinig verheffende aansporing van het mannelijk publiek maakte er een onmenselijk schouwspel van."

Onsmakelijke vertoningen

"Maar belangrijker is dat deze uitwassen en excessen automatisch tot een degradatie van de wielersport moeten lijden. Zien de organisatoren dit over het hoofd? Of organiseren zij opzettelijk deze onsmakelijke vertoningen van vuile, bestofte, bezwete en bebloede meisjes op de fiets, teneinde nog wat propaganda voor hun dranken en poedertjes binnen te halen?"

"Het schoonheidselement is volkomen uitgeschakeld bij de wedstrijd. De kracht en niet de vorm van de benen der meisjes zal een rol spelen bij hun selectie."

Hieronder kun je de gehele artikelen lezen als je op de afbeeldingen klikt.

Wij moeten hier nu even van bijkomen en gaan genieten van de Tour de France Femmes, waarbij we morgen in de rit over de gravelstroken waarschijnlijk veel bestofte en bezwete vrouwen gaan zien (hopelijk wordt er niet te veel gevallen en valt het met het bloed dus mee)...

Pelotonpraat
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022