Merijn Zeeman onthult geheime wapen van Jumbo-Visma: Erik ten Hag

Merijn Zeeman over het plan waarmee ze Pogacar sloopten. Voormalig Ajax-trainer Erik ten Hag stond aan de wieg.

Tour de France 2022 stage 10

Op één van de rustdagen in de Tour zei sportief directeur van Jumbo-Visma Merijn Zeeman dat zijn ploeg een beetje het Ajax van het wielrennen was geworden; in de zin dat iedereen er wel een mening over heeft. Maar dat blijken we nu ook heel anders te kunnen opvatten.

Gesprekken Ten Hag

Zeeman doet namelijk tegenover de NOS een boekje open over een verrassende hoofdrolspeler achter het succes van Jumbo-Visma de afgelopen Tour.

"Iemand waar ik heel veel aan heb gehad, is Erik ten Hag. Iemand uit een hele andere sport, maar ik wilde van hem begrijpen: hoe kom jij tot tactiek? Wat is voor jou de essentie van jouw sport? Voordat jij een wedstrijdplan maakt, wat zit daar dan achter? Daar heb ik een aantal keer met hem over mogen spreken."

Werkrgoepje

Uit die gesprekken haalde Zeeman dat hij weg moest blijven van de gebaande paden. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Het moest anders dan de vorige twee Tours om Pogacar te kunnen kloppen. Zeeman riep een werkgroep in het leven met ploegleiders Grischa Nierman, Arthur van Dongen en Marc Reef.

"We hebben ook jongens die op de achtergrond de data verzamelen gevraagd mee te denken. Met centrale vragen als: wat kunnen wij beter doen, wat doen we niet goed, wat doen onze concurrenten? We hebben heel veel sessies gehouden."

Daaruit kwam naar voren dat ze wisten wat Pogacar heel goed kon, maar dat ze erachter moesten komen wat hij minder kon. Er werden data verzameld, Pogacar hielp zelf een handje door openhartig te zijn over z'n mindere punten in de podcast van Geraint Thomas.

Het plan

De conclusie luidde: hij is te kloppen als hij al heel veel energie verspilt vóór de slotklim. Een slopende bergetappe dus. In april begon het echt te leven en werd specifiek naar het parkoers van de Tour gekeken om het plan concreet te maken. De keuze viel op de etappe naar Col du Granon.

Zeeman wist dat hij de talenten in huis had voor zo'n gewaagd plan. "Met geweldige talenten als Wout van Aert, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Steven Kruijswijk in je team kún je ook verschillende tactieken bedenken. Net zoals goede voetbalcoaches goede voetbalspelers tot hun beschikking hebben waarmee ze wedstrijden kunnen winnen, konden wij ook plannen maken omdat je goede renners tot je beschikking hebt."

The rest is history. Het veelbesproken 'masterplan', met aan de wieg Erik ten Hag werd tot in de perfectie uitgevoerd.

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022