HomeAchtergrondInterview | Dylan Groenewegen: 'De foto met mijn vader na mijn ritzege...

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

We spraken uitgebreid met Dylan Groenewegen over zijn Tour en de moeilijke periode die hij achter zich heeft gelaten. Over achter de scooter van papa, beter klimmen dan ooit en Jumbo-Visma.

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder lees je enkele passages uit de interview. Het hele interview, plus bijvoorbeeld een gesprek met de ontdekker van Jonas Vingegaard en alle info over de Vuelta lees je dus in de nieuwste Wieler Revue! 

Papa

De omhelzing van Dylan Groenewegen met vader Gerrie na zijn ritoverwinning in de derde etappe naar Sönderborg vertelde meer dan duizend woorden. Het was een omhelzing van pure blijdschap, maar ook van opluchting na twee moeilijke jaren.

Na afloop vertelde de sprinter van Team BikeExchange-Jayco dat hij door veel te praten de moeilijke periode achter zich heeft gelaten. Hij moest het leren, want de Groenewegens zijn geen mensen die makkelijk over hun gevoelens praten. De omhelzing was er daarom ook eentje van liefde van een vader en zoon.

“De eerste woorden na de finish? Dat waren er eigenlijk niet zoveel”, kijkt Groenewegen terug tijdens de tweede rustdag. “Mijn vader zei dat iedereen heel trots op me was. Zelf kreeg ik er geen woorden meer uit, want ik was heel emotioneel. En opgelucht dat al het harde werken is beloond met een ritzege.”

De beelden van Groenewegen met zijn vader zijn voor hem dé plaat van de Tour de France. “Dat zijn prachtige herinneren. De ploeg en ik hebben ervoor gekozen om mijn voorbereiding grotendeels in mijn eentje af te leggen. Dat deed ik vooral in mijn appartement in Spanje en daar was mijn vader vaak bij. Daar hebben we veel scootertrainingen gedaan om mijn snelheid op peil te houden.”

“Mijn vader heeft het proces naar die etappezege voor een deel meegemaakt. Sowieso hebben mijn familie, gezin en vrienden me erdoorheen gesleept in de moeilijke laatste jaren. Ze zijn heel belangrijk voor me geweest. Dat maakte het extra mooi dat mijn vader erbij was in Denemarken en dat ik mijn ritzege met hem kon vieren.”

“Die foto met mijn vader na mijn winst krijgt een mooie plek aan de muur thuis. We hebben ons eigen sportschooltje onder het huis. Daar staan mijn prijzen en hangen foto’s van mooie prestaties en momenten aan de muur. Daar hoort deze foto zeker bij.”

Beter klimmen

Groenewegen is fysiek ook weer helemaal terug, maar daarbij gaat hij veel beter bergop. “Ik zit op het niveau van 2018, want anders win je ook niet in de Tour. Dat komt ook zeker door het programma dat we met de ploeg hebben samengesteld. Door de inspanningen in de Dauphiné en in Slovenië klim ik beter dan ooit.”

“Op die manier begin ik in de meeste ritten ook frisser aan mijn sprints. Dat is een fysiek verschil, maar mentaal sta ik er niet heel anders in dan drie jaar terug. Ik ben niet per se rustiger geworden, want in de Tour draait het nog steeds enkel om de overwinning voor me.”

Jumbo-Visma

Het vertrek bij Jumbo-Visma was voor Groenewegen eigenlijk best een logische stap, waar hij zeker geen spijt van heeft.

“Bij Jumbo had ik gewoon geen sprinttrein meer tot mijn beschikking. Zelfs in kleinere koersen werd dat al lastig. Het valt me best mee hoe snel we onze sprinttrein hebben opgebouwd. Veel jongens hebben al ervaring opgedaan met Caleb Ewan en hebben ook sprints aangetrokken voor Matthews. Dat verleer je niet. En met Mezgec heb ik sowieso een van de beste lead-outs van het peloton tot mijn beschikking.”

De Nederlandse ploeg en de Amsterdammer gingen op goede voet uit elkaar en Groenewegen supportert nog steeds voor ze – als het kan.

“Ik hoopte uiteraard met ze mee dat Vingegaard het geel naar Parijs zou brengen. Ik weet hoeveel ze opgeofferd hebben voor de gele trui en hoe groot de droom was om de Tour te winnen. Ik heb nog met veel jongens goed contact en ook Merijn Zeeman spreek ik nog regelmatig. Dat contact is zeker niet verwaterd.

“Na zes jaar voor de ploeg te hebben gereden, blijf ik een speciaal gevoel houden bij Jumbo-Visma. We zijn een andere weg ingeslagen en dat blijkt nu voor beide een goede keuze te zijn geweest.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vader na rentree in Kroatië: ‘Net of het niet lang geleden was dat ik heb gekoerst, dat is een goed teken’

Het verhaal is bekend: Vader kwam in het Baskenland dusdanig hard ten val dat...

Stevige kritiek op Gaviria: ‘Zijn mentaliteit moet veranderen, hij heeft een onvoldoende arbeidsethos’

In 2018 won Gaviria twee ritten in de Tour de France en ook in...

Vriendin Van der Poel vroeg meermaals of tieners wilden stoppen, vader reageert: ‘Ik zag dat ze bang waren’

In gesprek met de Daily Mail Australia gaat ene Emad uit Sydney in op...

Vingegaard laat even zijn vorm zien, Mohoric neemt risico, maar Milan wint eerste rit CRO Race

De finale van de eerste etappe van de CRO Race had twee klimmetjes van...

Meer zoals dit

Interview | Jeugdbondscoach Adriaan Helmantel: ‘Zeker wat betreft klimtalent zitten we niet breed bij de beloften’

"Ik heb met veel plezier gewerkt bij de profs van Team Sunweb en dat...

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...

2 toptalenten, 3 eerstejaars: deze junioren rijden vannacht namens Nederland op het WK

Max van der Meulen Max van der Meulen heeft de laatste maanden grote indruk gemaakt...