Zdenek Stybar zat diep in de put: 'Zag in dat ik hulp moest zoeken, googelde op depressie'

Zdenek Stybar kondigde gisteren zijn afscheid aan. De sympathieke Tsjech kende de afgelopen jaren veel tegenslagen en ging door een diep dal.

Dwars door Vlaanderen 2023

Gisteren kondigde Zdenek Stybar aan dat we hem - een beetje tegen zijn zin - in het rijtje Peter Sagan, Annemiek van Vleuten, Greg Van Avermaet, Thibaut Pinot, Luis Leon Sanchez kunnen zetten. Hij neemt afscheid.

Dat doet de 37-jarige Tsjech na enkele moeizame jaren. De afgelopen periode ging het wederom fysiek niet goed met hem, nadat hij in de Renewi Tour (voormalige Eneco Tour) enkele dagen met Covid op de fiets bleek te hebben gezeten. Maar hij ging daarvoor al door een veel dieper dal, niet alleen fysiek, maar vooral mentaal.

Psychologische hulp

Zdenek Stybar kreeg in 2022 zoveel slecht nieuws te verwerken dat hij stilletjes het zwart voor de ogen zag. Een combinatie van privéfactoren en professionele tegenvallers dwongen hem om psychologische hulp te zoeken. In een openhartig gesprek met Het Nieuwsblad deed hij zijn verhaal uit de doeken.

Stybar: "Het is inderdaad veel geweest. De voorbije twee jaren sukkelde ik van de ene blessure in de andere ziekte. Een paar keer covid, een overbelaste knie, hartritmestoornissen, een gebroken wijsvinger en pijnlijke elleboog na een val, nog een aantal keren serieus ziek geweest. Iedere keer als ik terug aan het trainen was of naar een wedstrijd toeleefde, kwam er wel weer een nieuwe klap."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Googelde op depressie

"Op een bepaald moment tussen al die negatieve gebeurtenissen door, heb ik letterlijk naar de woorden 'burn-out' en 'depressie' gegoogeld", is Stybar eerlijk. "Dat heeft me toen wel doen inzien dat ik hulp moest zoeken. Ik heb gepraat met mijn vrouw, met andere intelligente mensen rond mij. Mijn manier van denken is daardoor veranderd. Ik heb geleerd dat het leven ook die kant heeft."

"Ook privé liep het niet naar wens", gaat de Tsjech verder. "Bij mijn zoontje Lewis werd in 2020 autisme vastgesteld. Afgelopen week kreeg mijn vrouw een miskraam en kreeg ik ook definitief te horen dat ik in 2023 niet bij Soudal Quick-Step zou mogen rijden. Een samenloop van omstandigheden die niemand kan voorzien, maar het is allemaal veel."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023