Vuelta | Finish op hoogte! Alles wat je moet weten over etappe 7: Camargo-Cistierna

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De eerste honderd kilometer mogen dan vrij makkelijk verlopen, maar dan doemt de enige klim van de dag op. De Puerto de San Glorio (19,1 kilometer aan 5,9 procent) is wel dusdanig zwaar dat er flinke verschillen zullen ontstaan.

De top ligt echter op ruim zestig kilometer van de meet waardoor het een moeilijk te voorspellen koers gaat worden. Het moge duidelijk zijn dat het te zwaar is voor sprinters, maar wellicht dat een type Michael Matthews in het vervolg toch kan terugkeren.

Koersdirecteur Fernando Escartín is ervan overtuigd dat een vluchter het gaat overleven. “Het is een terrein dat ideaal is voor aanvallers. Klassementsrenners zullen hun krachten sparen voor het weekend.”

Aangezien de eerste honderd kilometer relatief vlak zijn, is de kans groot dat er een enorm gevecht zal ontstaan om in de vlucht van de dag te raken. Escartín noemt ook de wind een factor om rekening mee te houden in dit gebied van Spanje.

Opvallend is dat na de lange klim geen lange afdaling volgt, maar we op een plateau van zo'n 1000 meter hoogte blijven koersen, steeds in iets dalende lijn.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.15 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.46 uur.

Wielerhistorie

Na ruim vijftien kilometer doorkruist het peloton de stad Torralavega. Een aantal grote namen uit de wielersport komt van daar. Onder anderen Oscar Freire en Juan José Cobo kwamen daar ter wereld. Het is ook de stad van Manolo Saiz. De ploegleider die van O.N.C.E. een grote ploeg maakte in het peloton.

Met die ploeg won hij onder meer vier keer de Vuelta a España, namelijk met Melchor Mauri (1991), Laurent Jalabert (1995) en Alex Zülle (1996 & 1997). In 2003 hield O.N.C.E. op met sponsoren. De Spaanse loterij werd door Saiz vervangen door Liberty Seguros. Daar is hij de baas van onder anderen Alberto Contador, Jörg Jaksche en Michele Scarponi als het dopingschandaal rondom Eufemiano Fuentes losbreekt.

Saiz wordt opgepakt door de politie. In 2016 keert hij terug in het peloton met de wielerploeg Aldro Cycling Team, waarmee hij uiteindelijk wil doorgroeien tot het hoogste niveau. In 2018 houdt de ploeg op te bestaan.

Trivia

Na zo’n zeventig kilometer rijdt het peloton door het plaatsje Panes. Op zich niet meteen het noemen waard, maar dit plaatsje heeft een bijzondere connectie met een andere sport. Of spel, zoals u wil. Hier staat namelijk het Bowling Museum of Asturias.

Het is opgedragen aan het Asturisch bowlen, dat een eigen variant kent. Het is zelfs de belangrijkste traditionele sport in de regio. Volgens de overlevering wordt er in Asturië als sinds eind vijftiende eeuw gebowld. In 2003 werd er een museum gewijd aan de sport en die is dus gevestigd in het kleine Panes. Naast het museum is een bowlingbaan gevestigd, maar dat zal langs de renners heengaan.