Vuelta | Meerdere cols! Alles wat je moet weten over etappe 18: Trujillo-Alto de Piornal

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Het laatste weekend van de Vuelta a España is traditioneel gezien loodzwaar. En dat weekend begint deze keer al op donderdag met een etappe tussen Trujillo en de Alto de Piornal.

De eerste honderd kilometer van de achttiende etappe zijn nog relatief makkelijk, maar vanaf dan kan het feest beginnen en zullen de benen onder spanning komen te staan. De Alto de la Dessespera (3,7 kilometer aan 8,6 procent) is een listige inkomer, maar vervolgens wacht twee keer de Alto de Piornal. Heel zwaar is de klim niet, maar met dertien kilometer is die col wel vrij lang. Daardoor is het als eerste categorie aangeduid door de organisatie.

Toch is de kans groot dat de klassementsrenners hun kruit drooghouden voor de twee dagen die nog gaan komen. Ook de achttiende etappe zal dus zwaar betwist worden door de sterke vluchters.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.14 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.48 uur.

Wielerhistorie

Dit is het gebied waar Roberto Heras en Laudelino Cubino groot zijn geworden. Op zo’n uurtje rijden van de finishplaats kwamen zij ter wereld. In de stad Béjar. Heras is viervoudig-winnaar van de Vuelta a España en was jarenlang de meesterknecht van Lance Armstrong.

Veel wielerfans zullen hem nog kennen, maar ook Laudelino Cubino verdiende zijn sporen in het peloton. De klimmer was prof van 1986 tot en met 1996. Op zijn erelijst prijken onder meer etappes in de Tour de France, Vuelta a España en Giro d’Italia.

Verder zegevierde hij in de Rondes van Burgos en Catalonië. Van de zeventien grote rondes waaraan hij startte, finishte hij er slechts acht. Niet eens de helft dus. Op zijn WikiPedia-pagina staat dan ook dat Cubino niet bekend stond als mentaal sterke renner.

Trivia

Startplek Trujillo staat bekend als stad van ontdekkingsreizigers. De bekendste ontdekkingsreizigers van daar zijn Francisco Pizzaro, van wie een standbeeld staat op het centrale plein in Trujillo, en Francisco de Orellana. Het standbeeld staat voor de daden die Pizzaro voor het Spaanse volk heeft verricht.

Een van die daden was het veroveren van Peru. Hij schonk het aan de Kroon van Castilië. De Orellana was er ook bij toen zijn stadsgenoot naar Peru trok. Maar het is niet waar hij het meest bekend voor is, want De Orellana voer ook als eerste de gehele Amazone af.