Parkoers
De negentiende rit is een wat aparte etappe. Eentje die je niet zo vaak ziet in een grote ronde, maar eerder in een Ronde van Catalonië. In die eenweekse ronde wordt altijd afgesloten met een lokaal circuit door Barcelona. Het is een slot dat ieder jaar weer spektakel oplevert.
Ook is het een prachtig parkoers om in teamverband brokken te maken, omdat het niet té zwaar is en met 132,7 kilometer bovendien niet al lang. In het lokale rondje ligt één beklimming, namelijk de Puerto del Pielago.
Een vrij regelmatige klim die niet heel zwaar is: 9 kilometer aan 5,9 procent. Na een lange afdaling volgt een vallei, waar je als klassementsman absoluut niet in je eentje wil komen te zitten.
Dit is een etappe die alle kanten op kan. Het kan een slagveld worden onder de klassementsrenners, wederom een kolfje naar de hand worden van sterke vluchters, maar zelfs een sprint met sterk klimmende spurters, type Mike Teunissen of een Michael Matthews, is niet helemaal uitgesloten.
Profiel
Tijd & TV
Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.20 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.41 uur.
Wielerhistorie
Talavera is een stad van keramiek, maar ook de stad van David Arroyo. De Spanjaard die in 2008 een Vuelta a España-etappe won in Segovia, maar bovenal is Arroyo de renner die in 2010 bijna voor een van de grootste verrassingen van het hedendaagse wielrennen zorgde door de Giro d’Italia te winnen.
Arroyo kreeg met zijn medevluchters in de etappe naar L’Aquila meer dan twaalf minuten, een paar dagen later nam hij het roze over van Richie Porte en in het vervolg hadden de topfavorieten de grootst mogelijke moeite om Arroyo uit de leiderstrui te rijden. Enkel Ivan Basso wist de kleine klimmer nog te passeren in het algemeen klassement. Uiteindelijk moest Arroyo 1 minuut en 51 seconden toegeven op Ivan Basso.
Trivia
De stad waar in de negentiende rit het lokale circuit is uitgetekend, is vooral bekend om zijn keramiek. Talavera is gedecoreerd, geglazuurd aardewerk uit Mexico dat daar werd geïntroduceerd door bewoners uit Talavera de la Reina, de start- en finishplaats van deze etappe.
Nadat de Mexicaanse stad Puebla in 1521 werd gesticht door de Spanjaarden begonnen ze daar te bouwen aan kerken en kloosters. Als echte katholieken moesten die kerken en kloosters er uiteraard ook mooi uitzien en daarvoor werden ambachtslieden uit Talavera naar de nieuwe wereld gehaald. Sinds 2019 staat de keramiek op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. In de Spaanse stad heb je onder meer het Ruiz de Luna Ceramic Museum.
- Beeld: ASO