HomeVuelta a EspañaVuelta | Rondje rijden! Alles wat je moet weten over etappe...

Vuelta | Rondje rijden! Alles wat je moet weten over etappe 19: Talavera de la Reina-Talavera de la Reina

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De negentiende rit is een wat aparte etappe. Eentje die je niet zo vaak ziet in een grote ronde, maar eerder in een Ronde van Catalonië. In die eenweekse ronde wordt altijd afgesloten met een lokaal circuit door Barcelona. Het is een slot dat ieder jaar weer spektakel oplevert.

Ook is het een prachtig parkoers om in teamverband brokken te maken, omdat het niet té zwaar is en met 132,7 kilometer bovendien niet al lang. In het lokale rondje ligt één beklimming, namelijk de Puerto del Pielago.

Een vrij regelmatige klim die niet heel zwaar is: 9 kilometer aan 5,9 procent. Na een lange afdaling volgt een vallei, waar je als klassementsman absoluut niet in je eentje wil komen te zitten.

Dit is een etappe die alle kanten op kan. Het kan een slagveld worden onder de klassementsrenners, wederom een kolfje naar de hand worden van sterke vluchters, maar zelfs een sprint met sterk klimmende spurters, type Mike Teunissen of een Michael Matthews, is niet helemaal uitgesloten.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.20 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.41 uur.

Wielerhistorie

Talavera is een stad van keramiek, maar ook de stad van David Arroyo. De Spanjaard die in 2008 een Vuelta a España-etappe won in Segovia, maar bovenal is Arroyo de renner die in 2010 bijna voor een van de grootste verrassingen van het hedendaagse wielrennen zorgde door de Giro d’Italia te winnen.

Arroyo kreeg met zijn medevluchters in de etappe naar L’Aquila meer dan twaalf minuten, een paar dagen later nam hij het roze over van Richie Porte en in het vervolg hadden de topfavorieten de grootst mogelijke moeite om Arroyo uit de leiderstrui te rijden. Enkel Ivan Basso wist de kleine klimmer nog te passeren in het algemeen klassement. Uiteindelijk moest Arroyo 1 minuut en 51 seconden toegeven op Ivan Basso.

Trivia

De stad waar in de negentiende rit het lokale circuit is uitgetekend, is vooral bekend om zijn keramiek. Talavera is gedecoreerd, geglazuurd aardewerk uit Mexico dat daar werd geïntroduceerd door bewoners uit Talavera de la Reina, de start- en finishplaats van deze etappe.

Nadat de Mexicaanse stad Puebla in 1521 werd gesticht door de Spanjaarden begonnen ze daar te bouwen aan kerken en kloosters. Als echte katholieken moesten die kerken en kloosters er uiteraard ook mooi uitzien en daarvoor werden ambachtslieden uit Talavera naar de nieuwe wereld gehaald. Sinds 2019 staat de keramiek op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. In de Spaanse stad heb je onder meer het Ruiz de Luna Ceramic Museum.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Arnaud De Lie vol vertrouwen ondanks tiende plaats: ‘Van Aert en Laporte niet zo sterk als verwacht’

De kopman van Lotto-Dstny zat samen met het Visma | Lease a Bike-trio Laporte,...

Vos klopt Kopecky en Longo Borghini in titanensprint Omloop het Nieuwsblad

Vijf avonturiers kozen voor een dagje in de vroege vlucht. Elisa Longo Borghini wilde...

Wout van Aert onder de indruk van aanval Skujins op Berendries: ‘Die was beangstigend sterk, ja’

Met een brede lach deed Van Aert na afloop zijn verhaal bij Sporza. Hij...

Tratnik spreekt van grootste zege in loopbaan: ‘Of mijn rol nu verandert, moet je aan de ploegleiding vragen, haha’

Na afloop deed de Sloveen zijn verhaal in gesprek met Sporza. "Ja, ik ben...

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....