Vuelta | Sprintersploegen werken heel de dag maar komen te kort, Herrada wint vanuit de vroege vlucht

Jesús Herrada heeft de zevende etappe in de Vuelta gewonnen. De sprintersploegen deden veel werk, maar de vroege vlucht streed om de zege.

Vuelta Espana 2022 - Teams presentation

Het was een wat atypische etappe met één grote berg in het midden van de etappe. Zes renners kozen het hazenpad. Van de kopgroep bleven op die berg de volgende renners vooraan over: Fred Wright, Jimmy Janssens, Harry Sweeny, Jesús Herrada en Samuele Battistella. Achter hen nam vooral Trek-Segafredo het heft in handen in het peloton.

Op de beklimming trok de Amerikaanse ploeg wel even door en moest iemand als Sam Bennett de rol lossen, maar uiteindelijk kwam alles weer samen. Toch hadden de vluchters nog iets over in de tank, waardoor sprintersploegen als Arkéa-Samsic, BikeExchange-Jayco, BORA-hansgrohe en uiteraard Trek-Segafredo flink aan de bak moesten in het peloton.

Met nog tien kilometer voor de boeg had het vijftal vooraan nog een voorsprong van om en nabij de minuut. Hoewel er langzaam aan seconden van de voorsprong werden gesnoept, begon het er steeds beter uit te zien voor de aanvallers. In vijf kilometer verloren ze namelijk nog geen tien seconden op het peloton.

Vooraan bleven ze lang goed ronddraaien, waardoor ze de laatste kilometer het spel zelfs nog konden spelen. Ze hadden immers alle tijd om te strijden voor de dagzege. Op een kleine twee kilometer van de meet begonnen sommige vluchters vooraan een beurt over te slaan.

Janssens viel nog aan, maar de Belg kon geen gat slaan. Vervolgens reed Wright de gehele laatste kilometer voorop en ging van heel ver aan. De Brit was weliswaar ijzersterk, maar maakte daarmee een grote tactische fout. Twee van de anderen kwamen er namelijk al met al vrij makkelijk overheen. Herrada was uiteindelijk de snelste en boekte zo de tweede dagzege in zijn carrière.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022