Jay Vine maakt indruk met tweede dagzege: 'De bergtrui werd een doel, maar etappewinst was het belangrijkste'

Jay Vine is de revelatie van de huidige Vuelta a España. De Australiër won de eerste twee bergetappes en is leider in het bergklassement.

La Vuelta ciclista a Espana 22-08

Jay Vine verloor in de eerste etappes met opzet tijd zodat hij in de bergritten kon toeslaan. Dat is goed gelukt, want de renner van Alpecin-Deceuninck won twee ritten en draagt nu de bergtrui. Vine komt zelfs langzaamaan misschien zelfs weer terug in het algemeen klassement.

Waar hij de eerste bergetappe won vanuit de groep met favorieten, daar was het vandaag raak vanuit de vroege vlucht. Een sterke groep wel met renners als Marc Soler, Alexey Lutsenko en Thibaut Pinot. "Toen we wegreden op de eerste klim van de dag was allerminst zeker dat we vooruit zouden blijven. Mijn doel werd daardoor om voor de bergpunten te rijden, maar ik wilde er niet te diep voor hoeven gaan."

Dat hoefde niet en ondertussen werd de voorsprong op het peloton steeds een beetje groter, waardoor de etappewinst ook een reeële optie begon te worden. "Etappewinst bleef het einddoel, maar er werd in het peloton fors doorgereden om onze groep niet te veel ruimte te geven."

Op zo'n zes kilometer van de meet begonnen de voorsten echt met koersen en vrijwel direct bleek Vine de beste vooraan. "Lutsenko verhoogde het tempo en ik zat in zijn wiel. Ik besloot te volgen. Toen hij uitstuurde, besloot ik het tempo iets te verhogen. Ik dacht: laat ik de druk erop houden."

De Australiër deed een inspanning van anderhalve minuut. "Na die anderhalve minuut keek ik naar beneden en zag ik geen wiel meer van een ander, waarop ik mezelf forceerde om door te trekken tot de volgende haarspeldbocht. Daar mocht ik van mezelf omkijken. Toen zag ik plots niemand meer en reed ik door naar de streep."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022