HomeVuelta a EspañaVuelta | Klimmen op de Spaanse hoogvlakte! Alles wat je moet weten...

Vuelta | Klimmen op de Spaanse hoogvlakte! Alles wat je moet weten over etappe 20: Moralzarzal-Puerto de Navacerrada

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Etappe twintig is de laatste dag om oorlog te maken voor het klassement. Fernando Escartín vertelt dat de rit tussen Moralzarzal en de Puerto de Navacerrada lijkt op een iconisch ritje uit het verleden. Vanuit Nederlands oogpunt een etappe met een teleurstellende afloop, omdat Tom Dumoulin de eindzege door zijn vingers zag glippen die dag.

“Veel fans zullen de rit kunnen herinneren waarin Fabio Aru zich tot winnaar van de Vuelta 2015 kroonde. Deze rit is vergelijkbaar.” Er liggen vijf gecategoriseerde beklimmingen op de route. Overigens blijven de renners wel onder de tweeduizend meter.

De eerste klim is een ideaal moment om oorlog te maken indien je een sterke ploeg hebt, want vervolgens wacht een lange vallei. De finale begint met de Puerto de la Morcuera (9,2 kilometer aan 6,8 procent) en de laatste zware klim van de Vuelta is de Puerto de Cotos (10,5 kilometer aan 5,6 procent). Als de renners boven komen, moeten ze nog zes kilometer naar de streep.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.16 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.46 uur.

Wielerhistorie

Pedro Delgado kent het grote publiek vooral van zijn zege in de Tour de France 1988. En aan het feit dat hij het jaar erop als titelverdediger te laat aan de openingstijdrit van de Tour verscheen. De Spanjaard is afkomstig uit Segovia, dat niet ver afligt van de Puerto de Navacerrada. Dit is zijn streek.

Delgado is overigens meer dan die eindwinnaar van de Tour de France 1988, want hij zegevierde ook twee keer in de ronde van zijn thuisland. Hij won in 1985 de Vuelta met een voorsprong van 36 seconden op Robert Millar, terwijl hij vier jaar later de beste was door 35 seconden sneller te zijn dan Fabio Parra.

Van de 24 rondes waaraan Delgado startte, eindigde hij liefst achttien keer bij de eerste tien. Een eendagscoureur was de Spanjaard niet. Hij eindigde in Luik-BastenakenLuik eens vierde, maar dat is zijn enige top 10-notering in een monument of wereldkampioenschap.

Trivia

Mathieu van der Poel en Tom Pidcock rijden niet in deze Vuelta a España, maar hun hart had sowieso een sprongetje gemaakt als ze in Moralzarzal waren geweest. Deze Spaanse plaats is namelijk bekend om zijn mountainbikeparkoersen.

Moralzarzal ligt ten noorden van hoofdstad Madrid in het La Tejara Park. Moralzarzal ligt ook zo’n twintig kilometer van de Vallei der Gevallenen. Een zeer controversieel monument ter ere van de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog, die woedde van 1936 tot en met 1939.

Het monument was in 1959 af, nadat gevangenen er jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden aan hadden gewerkt. Tot voor kort was ook het graf van dictator Franco daar te vinden, maar in 2019 besloot het Spaanse gerechtshof dat Franco herbegraven moest worden. Het monument is voor veel Spanjaarden het symbool van het fascisme in Spanje.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot kijkt met open mond naar Vingegaard: ‘Niet omdat Pogacar hier niet is dat er geen goede renners zijn’

Op het laatste klimmetje van de vijfde etappe in de Dauphiné viel Carapaz aan,...

Jasper Philipsen gaat voor het groen in de Tour: ‘Ik heb de afgelopen maanden alleen maar bergen gezien’

Jasper Philipsen reed een prima voorjaar waarin hij vooral liet zien veel meer te...

Gravelen kan ook zijn: uitkijken voor overstekende krokodillen!

Gravelen is niet meer weg te denken uit de fietscultuur en heeft zich definitief...

Meer zoals dit

Vuelta-parkoers bekend en het Monster zit er weer in: hier lees je alles over de Angliru (en andere zware bergritten)

Deze berg, wat een hel! We hebben toch wel een beetje medelijden met de renners... (maar het is natuurlijk ook fantastisch!)

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...