Vuelta | Evenepoel rijdt snelste tijdrit van het jaar: '48 seconden sneller? Dat is een grote verrassing'

De superlatieven voor de prestatie van Remco Evenepoel beginnen langzaam op te raken. In de tijdrit zette hij de concurrentie weer te kijk.

La Vuelta ciclista a Espana 22-10

Al vanaf het eerste meetpunt was Evenepoel sneller dan de rest. Niet zo'n klein beetje sneller, want op elf minuten pakte hij al 22 seconden op mannen als Roglic, Mas en Yates. Daarmee legt hij een verdere basis voor de eindzege. Een basis die inmiddels zo sterk is dat de spanning er al aan het raken is. De dominantie van Evenepoel is verbluffend en dat liet hij andermaal zien in de tijdrit.

Het was een volledig vlak parkoers en sommige stukken liepen een beetje naar beneden, maar dat neemt niet weg dat de snelheden indrukwekkend waren. Evenepoel legde de 31 kilometer lange tijdrit af aan een snelheid van 55,68 kilometer per uur. Het is de snelste tijdrit van het jaar. Tot dan toe stond die op naam van Stefan Bissegger in de UAE Tour. Die reed 55,58 kilometer per uur, maar dan wel over 9 (!) kilometer.

Naar snelheden keek Evenepoel niet, vertelde hij na afloop. Maar natuurlijk wel naar de verschillen met zijn concurrenten. "Wat zijn de verschillen? Wow, dat is een grote verrassing om 48 seconden sneller te zijn", was zijn eerste reactie. "Rémi (Cavagna, red.) had een goede tijdrit gereden en dat was perfect voor me. Ik zag dat iedereen tijd verloor op hem in het tweede gedeelte. Mijn benen waren op het laatste stukje omhoog ook zó zwaar! Maar dit is een geweldig gevoel."

Een droom die uitkomt, vertelt Evenepoel. "Ik ben zo blij dat ik een rit heb kunnen winnen. Ik heb mijn droom bereikt. De druk is eraf nu, want ik heb een etappe gewonnen. Maar nu gaan we natuurlijk vechten om deze trui mee te nemen naar Wevelgem (waar de service course is van de ploeg, red.)."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022