HomeVuelta a EspañaVuelta | Thymen Arensman soleert naar winst Koninginnerit, Evenepoel houdt stand

Vuelta | Thymen Arensman soleert naar winst Koninginnerit, Evenepoel houdt stand

De Koninginnerit in de Vuelta zorgde voor vuurwerk en een heel knappe Nederlandse ritzege. Wat een rit van Thymen Arensman!

De Koninginnenrit van deze Vuelta stelde niet teleur, zeker niet vanuit Nederlands perspectief. De koers ontbrandde al vroeg doordat er een omvangrijke kopgroep van 29 man met een paar kleppers erin. Om er een paar te noemen: Thymen Arensman, Jay Vine, Jai Hindley en Richard Carapaz.

Masterplan

Ook Jumbo-Visma was met Sam Oomen en Rohan Dennis vertegenwoordigd in de kopgroep, allemaal deel uitmakend van een nieuw Masterplan om Evenepoel uit de rode trui proberen te rijden op de loodzware slotklim van de Sierra Nevada op een hoogte van meer dan 2500 meter hoogte.

In het peloton hadden de knechten (nou ja, Bob Jungels is wel meer dan dat..) van AG2R de ondankbare taak om op kop te gaan rijden voor de tiende (!) plek van Ben O’Connor in het algemeen klassement. Daarna deed ook Gesink weer een duit in het zakje.

Jumbo-vuurwerk

Daardoor was het verschil aan het begin van de lange slotklim nog zo’n drie minuten op de kop van de koers (op dat moment Soler). Het begin van de klim was voor Jumbo-Visma ook meteen het sein om alle registers open te trekken. Roglic trok zelf ten aanval.

Maar Remvco Evenepoel leek over betere benen te beschikken dan gisteren, want hij volgde, eigenlijk als enige, direct. Nadat de Jumbo-storm weer wat was gaan liggen, sloten er wat meer klassementsmannen aan en bepaalde Jumbo-knecht Chris Harper het tempo – er was nog 20 kilometer klimmen te gaan..

Daarin had QuickStep ook nog een mannetje uit de kopgroep om terug te laten zakken; Louis Vervaeke deed op de minder steile stukken van de klim berewerk voor Remco Evenepoel. Toen Vervaeke weg was, reden Lopez en Mas weg, maar dat liet Evenepoel toe.

Arensman

Ondertussen was Thymen Arensman aan een sterk staaltje bezig, want hij reed weg bij mannen als Hindley, Vine en Uran en slokte ook even later Soler op. Met nog 5 (weer steilere) kilometers te gaan had hij 1 minuut 21 op Mas en Lopez en 1 minuut 45 op Evenepoel, Roglic en O’Connor.

Die voorsprong behield (hij bouwde ‘m zelfs uit) de jonge Nederlander zeer knap, waardoor hij – nadat hij er in de Koninginnerit van de Giro net naast greep – zich nu ook etappewinnaar in een grote ronde mag noemen. Bovendien deed Arensman goede zaken in het klassement (zie onder).

Remco Evenepoel moest in de slotfase even lossen bij Roglic, maar hield de schade beperkt.

Uitslag en algemeen klassement (klik op GC)

Results powered by FirstCycling.com

Morgen kunnen de renners genieten van een welverdiende rustdag – en het is er ook echt eentje, want anders dan de eerste twee rustdagen is er geen grote verplaatsing. Dinsdag hervat het peloton met een vlakke rit, daarna zijn er tot de slotrit in Madrid alleen maar berg/heuvelritten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Fietsmerk Scott photoshopt de Paus prachtig op een mountainbike in volle afdaling

Wielrennen is van huis uit een katholieke sport. De Paus zegent bijvoorbeeld nog ieder...

Wielrennen op tv: de Dauphiné en koersen in de lage landen deze week!

Het wielercircus dender weer in volle vaart door. Deze week staan er een aantal...

🎥 Zo ziet kou lijden eruit! Mannen van Tour de Tietema trillend als een rietje tijdens The Ride

Bas Tietema zelf rijdt inmiddels in de profploeg van Tour de Tietema, maar zijn...

In het zicht van de haven gestrande Rune Herregodts: ‘Reed Vingegaard achter me? Oh, f*ck!’

We wilden hem met z'n allen wel naar de overwinning schreeuwen voor de tv....

Meer zoals dit

Vuelta-parkoers bekend en het Monster zit er weer in: hier lees je alles over de Angliru (en andere zware bergritten)

Deze berg, wat een hel! We hebben toch wel een beetje medelijden met de renners... (maar het is natuurlijk ook fantastisch!)

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...