HomeWKWat mag je verwachten van het komende WK Wielrennen?

Wat mag je verwachten van het komende WK Wielrennen?

Vanaf 18 september komen we erachter wie wereldkampioen wielrennen 2022 wordt, als het WK van start gaat.

Wie wordt wereldkampioen wielrennen 2022? Hier kom je achter vanaf 18 september, wanneer het WK wielrennen start. Deze keer is een locatie ´down under´ gekozen, namelijk in en rondom de Australische stad Wollongong. De stad ligt op zo´n 80 kilometer ten zuiden van Sydney en het centrum van de stad vormt het decor voor de tijdritten. Aangezien de stad aan de Stille Oceaan ligt, zal dit prachtige beelden opleveren. Overigens: wil je het WK wielrennen live volgen? Dan worden het korte nachten. Je moet namelijk rekening houden met het tijdsverschil. Ben je een fan van wielrennen? Waag dan een gokje en zie of je de winnaars goed kunt voorspellen. Via Beste-bookmakers.nl vind je eenvoudig een betrouwbare aanbieder. Maar wat mag je dit jaar eigenlijk verwachten tijdens het WK wielrennen?

De verschillende disciplines

Er zijn verschillende disciplines waaraan de renners moeten deelnemen om in aanmerking te komen voor een plekje op het podium. Dit zijn de individuele tijdritten en de wegrace. Het WK wielrennen is zowel voor mannen als voor vrouwen. Voor de eerste maal in de geschiedenis van het WK wielrennen is de lengte die afgelegd moet worden voor de individuele tijdrit voor zowel de mannen als de vrouwen hetzelfde. Verder zijn er nog aparte disciplines.

De individuele tijdrit

De individuele tijdrit is een parcours in het centrum van Wollongong van 34,2 kilometer. Dit is nog geen wedstrijd zoals tijdens de wegrace. Alleen tijd is hierbij belangrijk, niet of je anderen kunt inhalen. Sterker nog: dit is verboden tijdens een tijdrit. Renners moeten volgens een vast interval achter elkaar rijden, om zo voor iedere renner dezelfde omstandigheden te creëren. Op 18 september vinden de tijdritten plaats voor mannen en vrouwen. Op 19 september de tijdrit voor mannen onder 23 jaar en op 20 september de tijdrit voor junioren, ook voor mannen en vrouwen.

De wegrace

Tijdens de wegrace komen de renners allerlei omstandigheden tegen. Het parcours voor wegrace is in de omgeving van Wollongong en de wijde omtrek. Van heuvelachtig, bergachtig gebied tot gladde wegen en door dorpen en steden. Vrouwen fietsen in totaal 164,3 kilometer, de mannen moeten 266,9 kilometer afleggen. De wegrace gaat 23 september van start met de mannen junioren en later de mannen onder de 23. Een dag later, op 24 september, is het tijd voor de vrouwen junioren. De afstanden voor de junioren (m/v) en mannen onder 23 zijn korter dan de afstanden voor de officiële wegrace voor mannen en vrouwen. Op 24 september start ook de wegrace voor vrouwen waaruit een wereldkampioen vrouwenwielrennen komt. Een dag later, op 25 september, is de wegrace voor mannen waar de wereldkampioen wielrennen voor mannen uit voortkomt.

Welke renners doen er voor Nederland mee?

Voor Nederland doen er zowel bekende als onbekende renners en rensters mee. Er zijn renners die meedoen aan enkel de tijdrit of de wegrace, maar er zijn ook renners bij die alle disciplines doen. De meest bekende namen voor de vrouwen die meedoen én kans op de wereldtitel maken, zijn Annemiek van Vleuten en Marianne Vos voor de vrouwen. Bij de mannen gaat het om onder andere Bauke Mollema, Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot kijkt met open mond naar Vingegaard: ‘Niet omdat Pogacar hier niet is dat er geen goede renners zijn’

Op het laatste klimmetje van de vijfde etappe in de Dauphiné viel Carapaz aan,...

Jasper Philipsen gaat voor het groen in de Tour: ‘Ik heb de afgelopen maanden alleen maar bergen gezien’

Jasper Philipsen reed een prima voorjaar waarin hij vooral liet zien veel meer te...

Gravelen kan ook zijn: uitkijken voor overstekende krokodillen!

Gravelen is niet meer weg te denken uit de fietscultuur en heeft zich definitief...

Meer zoals dit

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Annemiek van Vleuten na haar winst: “ik kan het nog steeds niet geloven”

Het was een mega-tactische aanval die haar de winst opleverde vandaag. Annemiek van Vleuten...