Jan Bakelants haalt keihard uit naar sportiefdirecteur Aike Visbeek: 'Vergeten waar je vandaan komt, kan ik niet goed tegen'

Jan Bakelants is niet bepaald te spreken over zijn werkgever Intermarché-Wanty-Gobert en performancemanager Aike Visbeek in het bijzonder.

La Vuelta ciclista a Espana 22-12

Bakelants heeft eerder dit jaar van de Belgische ploeg te horen gekregen dat hij zijn contract niet kan verlengen en dus op zoek moet naar een andere werkgever. De Belg denkt dat hij nog van waarde kan zijn (hij werd onlangs nog 29ste in de Vuelta en won een etappe in de Tour de Wallonie, red.), maar wat hem vooral steekt is de manier van communiceren binnen de ploeg.

Vooral Aike Visbeek moet het ontgelden bij Bakelants. "Ik zal mijn woorden wikken: het is wrang dat de man die zijn comfortabele positief als sportief manager aan mij dankt, dat nu blijkbaar is vergeten", vertelt Bakelants tegen Het Nieuwsblad. "Want hoe denk je dat een Nederlander die in Zweden woont aan een job komt bij een team uit Wallonië? Je moet geen uil zijn om daar de puntjes te verbinden."

Bakelants en Visbeek werkten eerder samen bij het toenmalige Team Sunweb. Tegenover de verslaggever van de Belgische krant laat Bakelants via sms'jes zien dat hij Visbeek heeft aangedragen bij ploegbaas Jean-François Bourlart. "Ik wil je dat tonen, om duidelijk te maken dat wat ik zeg geen zever is van een gefrustreerde renner. Vergeten waar je vandaan komt, daar kan ik niet goed tegen."

De gang van zaken bevalt Bakelants geenszins. "Om op zo'n brutale manier aan de kant geschoven te worden... De beslissing op zich laat me eigenlijk koud, maar de manier waarop stoort me. Het rond de pot draaien. Kijk, ik kan best tegen de ironie van het lot – ik heb met Visbeek blijkbaar zelf een Paard van Troje binnengehaald – maar wees dan ook rechtuit.”

Quinten Hermans

Het is niet het eerste arbeidsconflict bij Intermarché-Wanty-Gobert, want eerder dit jaar liet Quinten Hermans zich zeer kritisch uit. De renner vertrekt naar Alpecin-Deceuninck en werd mede daardoor niet opgesteld in de Tour de France. Ook bij Bakelants werd de zaak Hermans nog eens aangehaald. "Quinten heeft laat beslist om te vertrekken, waardoor de ploeg nu laat een vervanger moet zoeken."

Dat weten managers goed, stelt Bakelants. "De prijzen zullen nog meer de hoogte in gaan. En die meerkost gaat dan zogezegd ten koste van mij. Een compleet belachelijke reden. Ik weet wat ik de voorbije drie jaar heb verdiend. Een fractie van wat de vervanger van Quinten gaat kosten. Onmogelijk dat die twee elkaar in de weg zitten."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022