Sjoerd Bax legt Valverde erop in Copa Agostoni: 'Ook een verrassing voor mezelf'

Een enorme verrassing in de Copa Agostoni. Vanuit de kopgroep met enkel toppers legde de Nederlander Sjoerd Bax iedereen het zwijgen op.

Skoda Tour Luxembourg 2022 stage 1

Met de Copa Agostoni is het Italiaanse najaar geopend. Op de lastige heuvels in Italië ontstond een elitegroep met daarbij Alejandro Valverde, Enric Mas (Movistar), Andrea Piccolo, Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost), Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan Team), Domenico Pozzovivo (Intermarché Wanty Gobert), Davide Formolo (UAE Team Emirates) en Guillaume Martin (Cofidis).

De meest verrassende naam voorop was echter Sjoerd Bax. De Nederlander komt uit voor Alpecin-Deceuninck, maar kampte aan het begin van het jaar met een vervelende blessure. In het najaar is hij in topvorm met onder meer een vierde plek in de Ronde van Luxemburg. Bax was ongetwijfeld al blij dat hij er bij zat, maar hij bleek in de sprint over uitstekende benen te beschikken.

Valverde maakte een kinderlijke fout door van veel te ver aan te gaan, maar Bax, die vorig jaar nog reed voor de continentale ploeg Metec, had nog iets over en vloog de Spanjaard werkelijk voorbij. Het is zijn eerste profoverwinning. Bax heeft overigens nog geen contract voor volgend seizoen.

De reactie van Bax. "Het is een verrassing voor me, maar ik weet wel dat ik snel ben. Ik heb op mijn sprint gegokt, omdat ik mijn benen kon sparen vanwege Stefano Oldani die in de groep achter ons zat. Met deze namen in de groep... Ik verras mezelf, het is geweldig."

Nieuws
  • Photo: Serge WaldbilligCor Vos © 2022