Eddy Merckx over Jumbo-Visma: 'Een mannetje meer in steun in de finales voor Van Aert had wel gemogen'

Eddy Merckx heeft genoten dit jaar van Wout van Aert, maar kwam ook met opvallende kritiek op de voorjaarsploeg van Team Jumbo-Visma.

E3 Saxo Bank Classic 2022

De laatste weken staan in België vooral in het teken van Remco Evenepoel, maar Wout van Aert heeft uiteraard ook een geweldig jaar achter de rug. "Absoluut. Omloop, E3, drie etappes en groen in de Tour", somt Eddy Merckx op in gesprek met Het Laatste Nieuws. "En de manier waarop hij daar reed: alle dagen volle bak. Dat was buitengewoon. Van Aert heeft een grote motor, hij kan dat."

Toch stelt De Kannibaal de overmacht van zijn landgenoot in de Tour de France in vraag. "Was het ook echt nodig? Zelf had ik het iets zuiniger opgelost. Ik weet niet of het daaraan lag, maar op het einde van het seizoen kwam hij toch wat tekort. Het voorjaar was goed. Jammer dat Covid roet in het eten gooide. Een mannetje meer in steun in de finales had ook wel gemogen, vind ik. Dat zal in 2023 zeker het geval zijn, nu ook Dylan van Baarle erbij komt."

Grote rondes

Merckx ging ook nog eens in op de kwaliteiten van Van Aert in grote rondes. "Hij zal nooit de Tour winnen. Daarvoor rijdt hij niet goed genoeg bergop. Wel in dienst van een kopman en op voorwaarde dat hij de volgende dag de bus mag nemen en twintig minuten mag verliezen. Van Aert is een prachtcoureur. Polyvalent, multidisciplinair. Ik zie hem wel eens wereldkampioen worden."

Een grote ronde überhaupt? "Neen. Ook de Giro niet, die nog lastiger is. En de Ronde van Spanje mag dan wel op het einde van het seizoen vallen, win hem maar eens. Ik vond Evenepoel vooral in die eerste week supersterk op alle terreinen."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022