Eregalerij der gepensioneerden: na 2022 is dit imposante lijstje renners geen coureur meer

Na 2022 neemt een opvallend groot aantal toppers afscheid van het profwielrennen. Als eresaluut zetten we ze op een rijtje!

Ronde Van Vlaanderen 2018 - Elite Men

In het wielrennen is er de afgelopen jaren veel aandacht voor alle jongeren die al op vroege leeftijd doorbreken, maar in dit artikel staan we stil bij - met alle respect - 'de oudjes'.

Een opvallend groot aantal toppers en subtoppers geeft er namelijk de brui aan na 2022. Voor veel renners is Parijs-Tours hun laatste koers. We zetten ze op een rijtje en geven ze de eer die ze verdienen na een lange en mooie carrière.

Philippe Gilbert

Z'n afscheidsevenement op 'zijn' Cauberg is volgende week, maar Parijs-Tours is de laatste échte koers van de 40-jarige Waal. Die koers won hij twee keer, maar wat won hij niet?

Alle monumenten vehalve Milaan-Sanremo staan op z'n erelijst. Het WK, de Amstel vier keer (vandaar 'zijn' Cauberg..), etappes in de drie grote rondes (maar liefst 7 in de Vuelta). Een aanzienlijk deel van die koersen won Gilbert in zijn wonderjaar 2011, met zeges in de Brabantse Pijl, de Amstel, de Waalse Pijl, L-B-L, een Touretappe, San Sebastian, Quebec en het Belgisch kampioenschap.

Niki Terpstra

De goedlachse 38-jarige Noord-Hollander blijft strandracen en gravelen, maar wegprof is hij niet meer in 2023. Na z'n ernstige ongeluk in 2020 haalde hij nooit meer z'n oude niveau. Dat oude niveau was zeer hoog, want Terpstra begon bij QuickStep als een soort luxeknecht, maar groeide uit tot een winnaar.

Dat leverde hem zeges op in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daarnaast won hij ook de E3 Prijs en twee keer Dwars Door Vlaanderen en Le Samyn. We zijn benieuwd met welk liedje hij afscheid neemt...

Alejandro Valverde

Stopt-ie echt? Ja, hij stopt echt (als het in 2023 tovh anders blijkt te zijn, passen we het weer aan..). Op z'n 42ste is het genoeg geweest voor Alejandro Valverde na een carrière van 20 jaar. Daarin won hij L-B-L vier keer en de Waalse Pijl vijf keer.

Hij won etappes in alle grote rondes (1x Giro, 4x Tour, 12x Vuelta) en ook eenmaal, in 2009, het eindklassement van zijn geliefde Ronde van Spanje. In 2018 won hij in Innsbruck het WK. We kunnen helaas ook zijn dopingschorsing niet onbenoemd laten; Valverde was, samen met zijn hond Piti.., een van de hoofdrolspelers in de zaak Fuentes.

Vincenzo Nibali

De Haai van Messina is in Nederland misschien niet zo geliefd omdat hij hier wordt gezien als een gehaaide (pun intended) renner, die bijvoorbeeld Tom Dumoulin weleens een poets bakte. Maar de tweevoudig eindwinnaar van de Giro en enkelvoudig eindwinnaar van de Tour en Vuelta is ontegenzeggelijk een groot coureur.

Naast die eindzeges in de grote rondes pakte hij ook nog twee keer de winst in de Ronde van Lombardije en won hij een keer Milaan-Sanremo. De respectievelijke zes en zeven etappes in Tour en Giro zou je bijna vergeten...

Sebastian Langeveld

Vlak voor Parijs-Tours maakte ook Sebastian Langeveld bekend te stoppen. De 37-jarige renner wordt in 2023 ploegleider bij zijn huidige ploeg EF Education-EasyPost.

Langeveld brak bij het grote publiek door toen hij 2006 tweede werd bij het NK ten faveure van toekomstig ploeggenoot Michael Boogerd ('Breuk zegt dat het goed is'). Later bleek Langeveld een zeer verdienstelijk Flandrien, met een heroïsche zege in Omloop Het Nieuwsblad en vele ereplaatsen in Vlaanderen en Roubaix.

Tom Dumoulin

Hij is al gestopt, maar toch hoort Tom Dumoulin uiteraard in deze eregalerij. De Limburger kende een paar vervelende laatste seizoenen, maar laten we vooral onthouden dat Dumoulin de man is die Nederland weer een groterondewinnaar gaf in 2017. In dat jaar werd hij ook wereldkampioen tijdrijden.

In 2018 won hij geen grote ronde, maar werd hij wel tweede in zowel de Giro als de Tour. Ook de zilveren medaille op de Spelen van Tokio was een zeer mooi sportmoment na z'n comeback. En dan die etappezege naar Cumbre del Sol in de Vuelta. We kunnen er niet vaak genoeg de nadruk op leggen.. Weer terugkijken!

Richie Porte

Vaak verguisd omdat je hem maar eens opnam in het Tourpooltje en hij toch weer tegen de grond ging of een mindere dag kende. Maar stiekem was Porte natuurlijk een kei van een coureur. Altijd sterk aan het begin van het seizoen op zijn Wiliunga Hill in de Tour Down Under (hij won er 8 etappes).

Porte won geen grote ronde, maar werd wel eindwinnaar van.. de Ronde van Zwitserland, de Dauphiné, de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en Parijs-Nice.

Iljo Keisse

Superknecht en baantopper Iljo Keisse was jarenlang een drijvende kracht binnen de ploegen van Lefevere. In de laatste jaren nam hij Remco Evenepoel nog onder z'n hoede. De jonge Belg schatte dat afgelopen week in Chimay-Binche-Chimay mooi op waarde door de laatste kilometers samen te rijden met Keisse.

Achtergrond
  • Photo Anton Vos/Cor Vos © 2018