HomeAchtergrondBindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z'n magistrale zege op Cumbre...

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom Dumoulin is geen profwielrenner meer. Tuurlijk, die Giro was mooi, maar onze redacteur haalt herinneringen op aan wat hij het mooiste Dumoulin-moment vond. Kijk dit filmpje terug, als eerbetoon aan Tom en omdat het elke keer weer prachtig is!

Sommige mensen vinden wielrennen saai. Die mensen kun je negeren. Je kunt meewarig je hoofd schudden. Je kunt woedend worden. Je kunt ze uit je leven verbannen. Je kunt van alles doen.

Maar wat je eigenlijk zou moeten doen is: op je telefoon naar YouTube gaan, de zoekterm ‘Tom Dumoulin Cumbre del Sol vuelta 2015′ invoeren, het filmpje aanklikken en ze je telefoon een kwartier lang onder hun neus drukken.

Het filmpje is een veertien minuten en veertig minuten durend kunstwerk. De Matthäus Passion met wielen en versnellingen in plaats van violen en zang. Drieënhalve kilometer waarin meer gebeurt dan in het gehele EK voetbal 2016 (dat was echt een ontzettend slecht toernooi).

Tom Dumoulin is de hoofdtenor – het klinkt ook goed: Tenor Tom. Onder andere Chris Froome en Joaquim Rodriguez spelen een verdienstelijke bijrol – laten we zeggen de fluit en de hobo.

Maar het draait om Tom. Hij ligt voor op de fluit en de hobo, wordt achterhaald door de fluit en de hobo, hij ligt voor op de fluit en de hobo, wordt weer achterhaald door de fluit en de hobo, ligt voor op de fluit en de hobo, wordt weer achterhaald door de fluit en de hobo. Ingehaald zelfs. De tenor lijkt uitgezongen op zo’n 200 meter van de meet. Jammer, goed geprobeerd. Volgende keer beter.

Nee. Zo gaat het niet die dag op Cumbre del Sol. Tenor Tom haalt ergens nog wat adem vandaan voor een laatste noot. Z’n benen moeten gevoeld hebben als de wangen van iemand die op een tuba blaast met een grote kurk erin, om in de muziekmetaforen te blijven.

Maar het lukt. Ongelofelijk. Of zoals de verbaasde Engelse commentator zegt: “He’s a big man! He’s not supposed to be able to do such things!” Nou, wel dus. Kijk en geniet!

Tom Dumoulin maakte gisteren bekend per direct te stoppen als wielrenner. Hij zou al stoppen aan het einde van het seizoen en wilde nog één keer vlammen op het WK tijdrijden in Australië. Daar ging een streep door omdat naar eigen zeggen de tank leeg is. Tom Dumoulin is geen wielrenner meer. 

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Thijs Zonneveld over populariteit gravelriden: ‘Van topsporters als Van der Poel tot de buurman met de walrusbuik’

Echt verrassend komt de populariteit voor het WK Gravel niet. Dat gravelfietsen in de...

Jumbo-Visma’s Milan Vader showt prachtige spiksplinternieuwe Cervélo-mountainbike

Het verhaal van Milan Vader is bekend. Door zijn goede wattages (vooral watts per...

Fabio Jakobsen filosofeert over Tourdeelname Evenepoel: ‘Ik ben geen Wout van Aert’

Na de wereldtitel en vooral de eindzege in de Vuelta gaan er steeds meer...

Puck Moonen, Mathieu van der Poel en een verrassend parkoers: dit is het eerste WK gravel!

Komend weekend staat het veelbesproken eerste WK gravel op het programma en de organisatie...

Meer zoals dit

Fabio Jakobsen filosofeert over Tourdeelname Evenepoel: ‘Ik ben geen Wout van Aert’

Na de wereldtitel en vooral de eindzege in de Vuelta gaan er steeds meer...

Puck Moonen, Mathieu van der Poel en een verrassend parkoers: dit is het eerste WK gravel!

Komend weekend staat het veelbesproken eerste WK gravel op het programma en de organisatie...

De indrukwekkende cijfers van supertalent Olav Kooij: de nieuwe Tom Boonen?

Maandag sprintte Olav Kooij op indrukwekkende wijze naar de zege in de Sparkassen Münsterland....