Mathieu van der Poel derde op WK Gravel, ploeggenoot Vermeersch wint

Gianni Vermeersch mag de eerste gravelregenboogtrui aandoen, met Mathieu van der Poel bij 'm op het podium. MVDP was de beste van het peloton.

UCI Gravel World Championships 2022 men

Het allereerste WK Gravel in de Italiaanse regio veneto kreeg vooraf alle aandacht en dat was niet voor niks, want et Mathieu van der Poel en andere wegtoppers was er een sterk deelnemersveld. Ook subtoppers Gianni Vermeersch (ploeggenoot Mathieu van der Poel bij Alpecin-Deceuninck) en Daniel Oss (BORA) waren van de partij.

En deze twee kleurden de koers over onverharde wegen, die zich na twee klimmetjes in het begin vooral langs een rivier afspeelde. Met meer dan 100 kilometer (van de 194) reden Vermeersch en Oss weg van het peloton en ze al snel hadden ze een voorsprong van meer dan 5 minuten op het pak met Van der Poel, Sagan en Cort erin.

Het duo leek onbedreigd uit te kunnen gaan maken wie er met de eerste wereldtitel vandoor zou gaan, maar in de laatste ronde van 27 kilometer op het lokale circuit rond Citadella kwam er toch nog een beetje gevaar van achteruit.

Een groepje met Mathieu van der Poel, Greg Van Avermaet en Magnus Cort snoepte twee minuten van de voorsprong af. Maar dat bleek niet genoeg om het de twee nog echt heet onder de voeten te maken. Het leek op een sprint uit te draaien tussen de twee, maar opeens reed Vermeersch solo.

De regie miste het moment waarop de beslissing in de koers viel, maar als donderslag bij heldere hemel was er plotsklaps geen spoor meer van de Italiaan - we zullen later pas weten wat er precies is gebeurd. Hoe dan ook: Vermeersch soleerde naar de allereerste wereldtitel gravel.

De strijd voor plek drie werd beslecht door niemand minder dan Mathieu van der Poel die Greg Van Avermaet erop legde in een sprintje. Hieronder zie je de beelden van het sprintje.

De plaatsen 5, 6 en 7 waren respectievelijk voor Fedorov, Cort en De Marchi. Zdenek Stybar kwam solo als achtste over de meet. De top 10 werd gecomplementeerd door Davide Ballerini en de Deen Andreas Stokbro, waarmee er alleen maar wegrenners bij de eerste tien waren.

Nieuws
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2022