HomeColumnsColumn Rik Vanwalleghem | De 10 geboden van Remco

Column Rik Vanwalleghem | De 10 geboden van Remco

Onze columnist Rik van Walleghem heeft de 10 geboden onder ogen gekregen waarnaar Remco Evenepoel leeft - of volgens Rik zou moeten leven..

Uit welingelichte bron hebben wij vernomen waar het succes van Remco Evenepoel zou aan te danken zijn. Op de ochtend van 24 maart 2017, de dag dat hij zijn ouders meedeelde dat hij stopte met voetballen en coureur zou worden, ontving Remco op zijn mobiele telefoon een app van de Wielergoden (Stenen Tafels zijn passé), waarin hem de Tien Wielergeboden werden aangereikt, die hij sindsdien rigoureus volgt. Hier zijn ze:

1) Koester het Heilig Vuur

Remco is een maniak. Alles moet wijken voor zijn sport. Ook toen hij van zijn elfde tot zijn zeventiende voetbalde, was hij fanatiek bezig. De lat werd altijd maar hoger gelegd. Op zijn elfde besliste hij te gaan voetballen bij PSV, wat hem iedere trainingsdag een autorit heen en terug van 350 kilometer kostte.

2) Zweet

Remco haalt het onderste uit de kan. Leeft 200 procent voor zijn sport. Drinkt geen druppel alcohol. Is op alle vlakken steeds op zoek naar marginal gains.

3) Steek je nek uit

Remco heeft het hart op de tong, zegt waar het op staat. Wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Als jeugdvoetballer eiste hij altijd en overal de captain-armband op en ventileerde hij zijn kritiek op het gebrek aan discipline bij zijn ploegmaats. Na het WK van vorig jaar zorgde zijn parler-vrai voor een aanvaring met Wout Van Aert.

4) Rijd je eigen koers

Remco is eigenzinnig, doet zijn ding, verdraagt moeilijk inmenging. Verlaat als jeugdspeler Anderlecht wegens vertrouwensbreuk met zijn trainer. Bouwt zich daardoor een reputatie op als atleet met een handleiding, als een arrogant ego. Maar hij blijft zijn principes trouw, wijkt niet af van het pad dat hij voor zichzelf heeft uitgetekend.

5) Ken jezelf

Remco is ambitieus, maar geduldig. In kortere rittenkoersen (Zwitserland, Tirreno, Baskenland) zakte hij aanvankelijk door het ijs. Maar hij weet dat hij nog moet groeien. “Ik heb drie jaar nodig gehad om mijn lichaam te leren kennen”, zei hij na zijn overwinning in de Vuelta.

6) Antwoord met de pedalen

Remco heeft drie seizoenen lang af te rekenen met kritiek. Hij zou hooghartig zijn, te weinig respect betonen, voor zijn beurt spreken. Vooral na het desastreuze WK in Leuven van vorig jaar krijgt hij het hard te verduren. Twaalf maanden later rijdt hij in Wollongong met een veelzeggend vingertje over de mond over de WK-finish.

7) Recht de rug

Remco duikt twee jaar geleden tijdens de Ronde van Lombardije op de Muro di Sormano een 15 meter diepe ravijn in. Evengoed was hij dood, of verlamd. Hij moet maandenlang revalideren, is ontroostbaar en onhandelbaar. Maar hij blijft dromen, en geloven, en werken.

8) Volg je hart

Remco wordt na zijn schitterende seizoen gek gemaakt, onder meer door het Ineos-team, waar hij pakken meer kan verdienen. Maar hij beslist wijselijk, in dit stadium van zijn carrière, niet zijn portemonnee, maar zijn hart te volgen. Hij blijft bij Lefevere.

9) Waardeer

Remco zet na de Vuelta en het WK zijn ploegmaats uitgebreid in het zonnetje. Hij dankt zijn ouders, zijn verloofde, zijn supporters. Hij dankt Quick-Step door niet in te gaan op de sirenenzang van Ineos. Hij laat zijn rode Vuelta-eindtrui veilen voor het goede doel.

10) Maak een cocon

Remco zoekt en vindt rust binnen de cocon van zijn familie en enkele vrienden, in de eerste plaats mama Agna, papa Patrick en lief Oumi. Hij weet dat er een lawine op hem afkomt, maar laat zich niet gek maken. Hij beseft dat doorbreken makkelijker is dan bevestigen.

Als Remco zich in 2023 aan deze tien geboden houdt, wint hij iedere koers waarin hij start.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Fietsmerk Scott photoshopt de Paus prachtig op een mountainbike in volle afdaling

Wielrennen is van huis uit een katholieke sport. De Paus zegent bijvoorbeeld nog ieder...

Wielrennen op tv: de Dauphiné en koersen in de lage landen deze week!

Het wielercircus dender weer in volle vaart door. Deze week staan er een aantal...

🎥 Zo ziet kou lijden eruit! Mannen van Tour de Tietema trillend als een rietje tijdens The Ride

Bas Tietema zelf rijdt inmiddels in de profploeg van Tour de Tietema, maar zijn...

In het zicht van de haven gestrande Rune Herregodts: ‘Reed Vingegaard achter me? Oh, f*ck!’

We wilden hem met z'n allen wel naar de overwinning schreeuwen voor de tv....

Meer zoals dit

Column | Ik heb tijdens deze Giro mijn G-spot gevonden

Volgens Wikipedia is het bestaan van de zogenaamde G-spot onzeker en als-ie dan al...

Column | In deze Giro is Jens ‘Go get them tiger!’ Voigt tot nu toe het onomstreden hoogtepunt

Het is onder commentatoren een goed gebruik om op den duur de koers even...

Column | Met gevaar voor eigen leven schrijf ik: ik vind mensen op de racefiets met oortjes in maar gek (en gevaarlijk)

Na deze column zal ik me waarschijnlijk beter moeten verstoppen dan Osama Bin Laden,...