HomeColumnsColumn Rik Vanwalleghem | De 10 geboden van Remco

Column Rik Vanwalleghem | De 10 geboden van Remco

Onze columnist Rik van Walleghem heeft de 10 geboden onder ogen gekregen waarnaar Remco Evenepoel leeft - of volgens Rik zou moeten leven..

Uit welingelichte bron hebben wij vernomen waar het succes van Remco Evenepoel zou aan te danken zijn. Op de ochtend van 24 maart 2017, de dag dat hij zijn ouders meedeelde dat hij stopte met voetballen en coureur zou worden, ontving Remco op zijn mobiele telefoon een app van de Wielergoden (Stenen Tafels zijn passé), waarin hem de Tien Wielergeboden werden aangereikt, die hij sindsdien rigoureus volgt. Hier zijn ze:

1) Koester het Heilig Vuur

Remco is een maniak. Alles moet wijken voor zijn sport. Ook toen hij van zijn elfde tot zijn zeventiende voetbalde, was hij fanatiek bezig. De lat werd altijd maar hoger gelegd. Op zijn elfde besliste hij te gaan voetballen bij PSV, wat hem iedere trainingsdag een autorit heen en terug van 350 kilometer kostte.

2) Zweet

Remco haalt het onderste uit de kan. Leeft 200 procent voor zijn sport. Drinkt geen druppel alcohol. Is op alle vlakken steeds op zoek naar marginal gains.

3) Steek je nek uit

Remco heeft het hart op de tong, zegt waar het op staat. Wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Als jeugdvoetballer eiste hij altijd en overal de captain-armband op en ventileerde hij zijn kritiek op het gebrek aan discipline bij zijn ploegmaats. Na het WK van vorig jaar zorgde zijn parler-vrai voor een aanvaring met Wout Van Aert.

4) Rijd je eigen koers

Remco is eigenzinnig, doet zijn ding, verdraagt moeilijk inmenging. Verlaat als jeugdspeler Anderlecht wegens vertrouwensbreuk met zijn trainer. Bouwt zich daardoor een reputatie op als atleet met een handleiding, als een arrogant ego. Maar hij blijft zijn principes trouw, wijkt niet af van het pad dat hij voor zichzelf heeft uitgetekend.

5) Ken jezelf

Remco is ambitieus, maar geduldig. In kortere rittenkoersen (Zwitserland, Tirreno, Baskenland) zakte hij aanvankelijk door het ijs. Maar hij weet dat hij nog moet groeien. “Ik heb drie jaar nodig gehad om mijn lichaam te leren kennen”, zei hij na zijn overwinning in de Vuelta.

6) Antwoord met de pedalen

Remco heeft drie seizoenen lang af te rekenen met kritiek. Hij zou hooghartig zijn, te weinig respect betonen, voor zijn beurt spreken. Vooral na het desastreuze WK in Leuven van vorig jaar krijgt hij het hard te verduren. Twaalf maanden later rijdt hij in Wollongong met een veelzeggend vingertje over de mond over de WK-finish.

7) Recht de rug

Remco duikt twee jaar geleden tijdens de Ronde van Lombardije op de Muro di Sormano een 15 meter diepe ravijn in. Evengoed was hij dood, of verlamd. Hij moet maandenlang revalideren, is ontroostbaar en onhandelbaar. Maar hij blijft dromen, en geloven, en werken.

8) Volg je hart

Remco wordt na zijn schitterende seizoen gek gemaakt, onder meer door het Ineos-team, waar hij pakken meer kan verdienen. Maar hij beslist wijselijk, in dit stadium van zijn carrière, niet zijn portemonnee, maar zijn hart te volgen. Hij blijft bij Lefevere.

9) Waardeer

Remco zet na de Vuelta en het WK zijn ploegmaats uitgebreid in het zonnetje. Hij dankt zijn ouders, zijn verloofde, zijn supporters. Hij dankt Quick-Step door niet in te gaan op de sirenenzang van Ineos. Hij laat zijn rode Vuelta-eindtrui veilen voor het goede doel.

10) Maak een cocon

Remco zoekt en vindt rust binnen de cocon van zijn familie en enkele vrienden, in de eerste plaats mama Agna, papa Patrick en lief Oumi. Hij weet dat er een lawine op hem afkomt, maar laat zich niet gek maken. Hij beseft dat doorbreken makkelijker is dan bevestigen.

Als Remco zich in 2023 aan deze tien geboden houdt, wint hij iedere koers waarin hij start.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot: ‘Cervélo veruit de beste fiets waarop ik ooit reed’

In augustus kwam Tiesj Benoot op trainingskamp in het Italiaanse Livigno zwaar ten val...

Remco Evenepoel en vrouw juichen voor Marokko… In Spanje!

Remco Evenepoel is gezien zijn verleden als speler bij Anderlecht en PSV natuurlijk een...

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Meer zoals dit

Column | De cross zonder bier is als een fiets zonder zadel

Ik keek m'n eend Eli (ik heb een X2O-eend en die staat in mijn...

Column | De veldritkalender zou drastisch hervormd moeten worden

Onze redacteur draagt veldrijden een warm hart toe en vindt het hartstikke leuk om naar te kijken en daarom wil hij... minder veldritten.

Column | Van Aert is buitenaards, zijn palmares net iets minder

Wat een fantastisch wegseizoen heeft Wout van Aert ons weer bezorgd. Telkens opnieuw slaagt...