HomeGeen categorieDit zijn de belangrijkste transfers in het vrouwenwielrennen voor het seizoen 2023

Dit zijn de belangrijkste transfers in het vrouwenwielrennen voor het seizoen 2023

Terwijl het bij de mannen de grote vraag is waar Mark Cavendish komend seizoen rijdt, verandert er bij de vrouwen ook het nodige. We focussen daarbij vooral op de Nederlandse vrouwen.

Sprintkoningin Wiebes van DSM naar SD Worx

De grootste transfer (echt een transfer, want ze was nog niet einde contract bij DSM) is die van Lorena Wiebes naar SD Worx. Wiebes was verreweg de beste sprintster afgelopen seizoen en gaat nu dus rijden voor de beste ploeg van het peloton.

Maar SD Worx zat verder ook niet stil, want het trekt met Femke Markus (25, zusje van Riejanne) en Micha Bredewold (22) ook nog twee rensters van Parkhotel Valkenburg aan.

Versterking voor Van Vleuten

Nog twee vertrekkers bij Team DSM, want Floortje Mackaij (27) en de Duitse Liane Lippert (24) vertrekken naar Movistar, de ploeg van Annemiek van Vleuten.

DSM trekt jonge rensters aan

Net als bij de mannen vangt DSM de vertrekkers op met jongeren. In het geval van de vrouwenploeg onder andere de talentvolle Nederlandse rensters Daniek Hengeveld (19, reed sterke puntenkoers op WK baanwielrennen), Nienke Vinke (18, werd derde bij de junioren op het afgelopen WK weg) en Anna van der Meiden (18, werd vijfde bij de junioren in de tijdrit op het afgelopen WK).

Maike van der Duin

Over jonge getalenteerde (baan)wielrensters gesproken: de 21-jarige Maike van der Duin, op het afgelopen WK nog tweevoudig zilveren medaillewinnares (scratch en omnium) verkast van Le Col Wahoo naar WorldTour-ploeg Canyon-SRAM, waar onder andere Katarzyna Niewiadoma rijdt.

Haar baanmaatje Mylène de Zoete (23) stapt dan weer over van AG Insurance (Komend seizoen AG Insurance-Soudal-Quickstep, de ploeg van Lefevere) naar Ceratizit WNT Procycling, de ploeg waar Kirsten Wild in het verleden ook voor reed.

Wereldkampioen Zwift

Loes Adegeest werd vorig jaar wereldkampioen Zwiften bij de vrouwen en plaatste eerder dat jaar een ‘advertentie’ op Twitter om een ploeg te vinden. Dat is komend seizoen niet meer nodig want de 26-jarige geboren Wageningse wordt ploeggenote van Cecilie Uttrup-Ludwig bij FDJ.

Jumbo-Visma

De Nederlandse ploeg houdt zich redelijk koest op de transfermarkt, maar slaat natuurlijk weleen gouden slag met het binnenhalen van Fem van Empel. De 20-jarige Brabantse rijdt van 1 januari in het geelzwart. Niet alleen in de cross, want de ploeg heeft ook wegplannen met haar.

Transfers internationale rensters

Tenslotte nog enkele transfers van bekende buitenlandse rensters, want een paar toppers verkassen. Allereerst gaat de Zuid-Afrikaanse veterane Ashleigh Moolman-Pasio van SD Worx naar de ploeg van Lefevere. De Spaanse topper Mavi Garcia verkast van UAE naar de Nederlandse ploeg Liv Racing. UAE trekt op zijn beurt dan weer de sterke Silvia Persico aan, die ook actief is in het veld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Arkea-B&B Hotels pakt in gelikt filmpje uit met nieuw shirt in thema van beroemd zwaard

Wielerploegen doen er heden ten dage alles aan om onderscheidend te zijn. De social...

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Dylan Groenewegen over Fabio Jakobsen: ‘Nooit een vriend van me geweest, wel een geweldige wielrenner’

De namen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen voor eeuwig met elkaar verbonden...

Waarom Van Aert zijn crossseizoen juist in Essen begint: bevriende sponsors en een extra inspanning

Wout van Aert zijn crossseizoen is eigenlijk samengepakt rond de kerstdagen en nog een...

Meer zoals dit

De groeiende populariteit van professioneel wielrennen

Professioneel wielrennen wint wereldwijd aan populariteit en heeft zich stevig gevestigd in de wereld...

Van Aert zou graag meer crossen: ‘Maar hij begrijpt het grotere plaatje, WK te grote impact op voorjaar’

Een van de meest opvallende zaken (tot nog toe) is natuurlijk het compactere crossprogramma...

Voorjaarskern Jumbo-Visma bouwt al aan ploeg: ‘Tim van Dijke wist quiz wonderwel te winnen, als trofee mocht hij hele dag op kop’

In gesprek met Het Nieuwsblad vertelt ploegleider Maarten Wynants over de dag in Vlaanderen,...