Geraint Thomas laakt Tourorganisatie en kiest voor Giro: 'Proberen ze er totaal andere Tour van te maken?'

Gaan we in de Giro Thomas tegen Evenepoel krijgen? De Welshmen heeft forse kritiek op de Tourorganisatie en kiest voor de Giro.

Tour de Suisse 2022 stage 8 ITT final

Geraint Thomas vertoeft op het moment in Japan, waar hij meedeed met het door de ASO georganiseerde Saitama Criterium. Daar leefde hij zich naar verluidt ook uit in de karaokebar door samen met Mark Cavendish, Jasper Philipsen en Magnus Sheffield een nummer van The Backstreet Boys ten gehore te brengen.

Op z'n tijdritfiets kan specialist Thomas zich de komende Tour de France heel wat minder uitleven. Er staan slechts 22 kilometer tegen de klok op het programma, ook nog eens in een halve klimtijdrit. Al voor het Tourparkoers bekend werd, hintte de de nummer drie van 2022 op een deelname aan de Giro.

Nu het parkoers dan wel bekend is, zou het definitief zijn, weten Cyclingnews en Cyclingtips. Thomas, die misschien wel aan z'n laatste seizoen bezig is, zei teleurgesteld te zijn in de Tourorganisatie en snapt het gebrek aan tijdritkilometers niet. Op z'n Brits reageerde hij met gevoel voor understatement.

"Ik snap er niet al te veel van waarom ze dat zo besloten hebben. Toen ik in 2007 m'n eerste Tour reed, waren er twee tijdritten van meer dan 50 kilometer. Oké, dat is een behoorlijk tijdje geleden, maar het is behoorlijk extreem om dan 15 jaar later zo totaal de andere kant op te gaan."

"Die tijdritdagen zijn óók iconische etappes. Ze hadden afgelopen Tour ook maar drie echte sprintetappes. Misschien proberen ze er een totaal andere Tour van de maken? Hoe dan ook, voor mij is het teleurstellend dat er zo weinig tijdritkilometers zijn."

In de Giro krijgt hij wel spek naar z'n bek. De ronde door de laars heeft in de editie van 2023 maar liefst 70 kilometer tegen de klok op het programma staan. Nadeeltje voor Thomas is dat ook een andere tijdritspecialist waarschijnlijk zal starten: Remco Evenepoel. Over het programma van Thomas' nieuwe ploeggenoot Thymen Arensman is nog niets bekend.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022