Interview | 'Vakbondsvrouw' Iris Slappendel maakt zich zorgen om anorexia in peloton: 'Er zijn behoorlijk veel rensters met eetstoornissen'

We spraken Iris Slappendel uitgebreid en ze snijdt een gevoelig onderwerp aan: anorexia in het peloton.

Tour de France women (2.WWT) - stage 4

Iris Slappendel is een duizendpoot. Ze geeft commentaar bij het vrouwenwielrennen op Eurosport, heeft een eigen wielerkledingmerk (IRIS, I Ride In Style) en is voorzitter van de The Cyclists' Alliance (TCA), een vakbond voor wielrensters.

In die hoedanigheid liet ze zich recent in een groot interview in ons blad (in de vrouwenspecial, hier verkrijgbaar) uit over de de opmars en toestand van het vrouwenwielrennen. Over het algemeen is ze positief gestemd, maar er zijn ook nog wel zaken waarover ze zich zorgen maakt.

"Er is veel veranderd sinds mijn tijd in het peloton. Er zijn ontwikkelingen geweest zoals het ontstaan van de WorldTour voor vrouwen en het invoeren van een minimumsalaris. Er zijn nu betere arbeidsvoorwaarden ontstaan die overigens helaas alleen gelden voor rensters in de WorldTour. Dat is wel een belangrijke nuance. Voor een groot deel van het peloton is er eigenlijk nog steeds niets veranderd. Verschil is wel dat veel rensters nu in staat zijn om fulltime te fietsen en dat heeft het niveau enorm opgekrikt."

Anorexia

Een van de zaken waar Slappendel zich het meeste zorgen over maakt is het gewichtsissue.  In de Tour de France Femmes sprak Marlen Reusser zich na een etappezege ook al uit over anorexia in het peloton. Ze kan rekenen op bijval van Slappendel.

"Ik vind het heel goed dat Reusser zich erover uitsprak. Het is een thema dat publiekelijk niet zo heel vaak naar voren komt maar er wordt in het peloton heel veel over gesproken. Er zijn behoorlijk veel rensters met eetstoornissen en dat zie ik als één van de grootste problemen van de wielersport in het algemeen, maar voor vrouwen in het bijzonder."

Schadelijke effecten

Slappendel waarschuwt voor de gevolgen van te mager zijn. "Als je extreem mager bent heeft dat een grote invloed op je gezondheid. Je hormoonhuishouding ligt compleet overhoop, de menstruatie blijft uit en zo zijn er veel meer schadelijke effecten voor het lichaam. Reusser kreeg daar gelukkig veel aandacht voor na haar ritzege in de Tour."

Bij haar vakbond is het ook een belangrijk punt van aandacht, maar bij de UCI lijken ze er niet wakker van te liggen. "Bij de TCA hebben we vorig jaar een platform opgericht waar rensters terecht kunnen met hun vragen over vrouwspecifieke gezondheidsproblemen. Wat me opvalt is dat ook op dit onderwerp de UCI niet open staat om erover te praten. Als ik een mailtje stuur krijg ik daar vrijwel nooit antwoord op. Blijkbaar is het geen onderwerp waar ze mee kunnen scoren."

Het gaat bij veel ploegen ook wel goed, maar Slappendel komt ook met een verontrustend voorbeeld. "Er zijn tegenwoordig gelukkig veel ploegen waarbij de rensters op een goede manier begeleid worden, zodat ze op een gezonde manier hun sport kunnen beoefenen. Maar er zijn ook nog steeds ploegen waarbij er tegen rensters wordt gezegd dat ze zonder eten op de fiets terug naar het hotel moeten als er slecht gepresteerd is. Dat gebeurt echt nog steeds!"

Italiaanse ploegleider van 60

Slappendel betoogt dat rensters zelf vaak veel beter weten wat goed voor ze is. "Vaak bemoeien mensen zich ermee die er geen verstand van hebben. Er zijn veel goed opgeleide rensters in het peloton die vaak veel beter weten wat goed voor ze is dan hun Italiaanse ploegleider van 60 jaar. Maar als je vervolgens niet opgesteld wordt omdat die man vindt dat je te dik bent heb je wel een probleem."

Ze wijst ook naar de media. "De media heeft daarin ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Hoe vaak hoor je wel niet dat een renner ‘scherp’ staat of juist ‘dikkig’? Constant die focus op gewicht. Dat zie je vooral bij mannenwielrennen. Daar durven mensen er nog iets van te zeggen."

Slappendel heeft ook nog weleen wijze les. "Mijn punt is dat jonge rensters niet moeten denken dat ze eerst mager moeten worden om hard te fietsen. Je moet eerst hard gaan fietsen en dan kun je later altijd nog een beetje afvallen. Gelukkig zijn er genoeg rensters die sterk zijn, niet extreem mager, en heel goed presteren. Zelfs bergop. Kijk maar naar Elisa Longo Borghini, maar ook een Lucinda Brand, Anna van der Breggen en Chantal Blaak zijn hele goede voorbeelden voor de jeugd."

Het zou Slappendel een lief ding waard zijn als het gewichtsissue wat meer bespreekbaar wordt, ook onder elkaar. "Er heerst onder rensters nog een taboe om iemand erop aan te spreken als ze te mager staat, maar het zou wel goed zijn als dat zou veranderen."

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022