Hugo Haak wordt manager bij ploeg Tour de Tietema: 'Ik heb niet lang hoeven nadenken, want het idee gaf me energie'

De wielerwereld op z'n kop zetten: dat is de bedoeling van Tour de Tietema. Met Hugo Haak aan het roer van hun nieuwe ploeg.

World Championships Track Cycling 2020 - Day 5

TDT-Unibet zal in eerste instantie van continentaal niveau zijn. De ploeg van Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel wil zich laten zien in Nederlandse koersen, maar vanuit daar hopen ze ooit door te groeien. Dat moet gebeuren onder leiding van teammanager Hugo Haak, die eerder bondscoach was van de Nederlandse baansprinters.

In De Volkskrant legt hij uit waarom hij heeft gekozen voor het project van Tour de Tietema. "Bas belde me afgelopen zomer. Ik kende hem helemaal niet, ik had weleens zijn filmpjes gezien. Hij viel meteen met de deur in huis: we zijn van plan een wielerploeg te beginnen. Ze hadden een hoofdsponsor gevonden en waren op zoek naar professionele ondersteuning. Naar iemand met ervaring in de topsport, maar niet per se vanuit het wegwielrennen."

TDT-Unibet wordt volgens Haak dan ook niet zomaar een wegploeg. "Ze vonden het denk ik te makkelijk iemand uit die wereld te bellen die vermoedelijk een organisatie zal neerzetten zoals hij al vaker heeft gedaan. Zij zijn wat meer gericht op het avontuur en bereid een risicootje te nemen."

Eigenlijk was Haak op dat moment met hele andere dingen bezig en had hij de deur naar topsport even gesloten. "Maar Bas zei dat hij had gezien hoe ik op de baan een team had neergezet. Mijn taak is de voorwaarden te scheppen, waardoor een ploeg zo goed mogelijk functioneert. Weliswaar in een andere discipline, maar wel met de ervaring die ik al heb. Ik heb niet heel lang nagedacht. Het idee gaf me veel energie."

Nieuws
  • Photo Davy Rietbergen/Cor Vos © 2020