Het bijzondere verhaal van kersvers wielerprof Bart Lemmen: 'Ik ben als militair mentaal gehard, komt zeker van pas in de finale'

Bart Lemmen: van de Sportklasse naar naar een vierde plek in de tijdrit van O Gran Camiño in vier jaar tijd!

National Championships Netherlands elite men

Dit stuk verscheen eerder in november 2022, maar na z'n vierde plek in de tijdrit van O Gran Camiño, achter kanonnen Vingegaard en Dennis, zetten we Bart Lemmen graag nog eens in de schijnwerper. Een bijzonder verhaal: 

De Utrechter kwam in 2021 uit voor het continentale VolkerWessels Cycling Team, maar leeft pas anderhalf jaar serieus voor de wielersport. De 27-jarige Lemmen werd onder andere vierde op het NK wielrennen van 2022 en zevende in de Ronde van Slowakije.

Hij verdiende met zijn goede prestatie een contract bij het Amerikaanse ProTeam Human Powered Health. "Ik ben anderhalf jaar geleden samen met gedragswetenschapper Jelmer Nuijten serieus werk gaan maken van wielrennen", vertelt hij aan AD Utrecht.

Dat hij nu al prof zou zijn, had hij nooit verwacht. Voor hij prof werd, deed Lemmen een militaire opleiding. "Ik heb alle onderdelen in Kamp van Koningsbrugge gedaan. Ik ben er mentaal gehard en kan goed onder druk presteren. Dat komt zeker van pas in de finale van een wedstrijd. Ik schrik ook wat minder snel. Het credo van de landmacht is: moed, toewijding en veerkracht. Ik leef daar naar. Zoals bij teleurstellingen en valpartijen."

Eind dit jaar neemt Lemmen ontslag als kapitein bij vliegbasis Volkel. "Liefst zou ik het werk willen combineren met wielrennen, want ik ga er met plezier naartoe. Maar dat is niet te doen. En de kans om professioneel wielrenner te worden, krijg ik nooit meer."

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022