Enric Mas vertelt over angsten tijdens de Tour: 'Ik panikeerde en had geen controle meer over mijn fiets'

Enric Mas beleefde als kopman van Movistar een rampzalige Tour. De oorzaak was echter niet zijn vormpijl, maar zijn angst voor de afdalingen.

Tour de France 2022 stage 12

De Spanjaard Enric Mas slaagde er als enige in weerwerk te bieden aan een ontketende Remco Evenepoel tijdens de Vuelta. In de Giro dell'Emilia versloeg hij zelfs ene Tadej Pogacar. Mas kende naar het einde van het seizoen toe, zijn beste vormpijl ooit op de fiets.

Dat was in de voorbije Ronde van Frankrijk wel anders. Mas kon de verwachtingen van zijn team Movistar niet inlossen en stapte uiteindelijk zelfs af na een COVID besmetting. "Het was een ramp. Het is beter dat ik die Tour wis uit mijn geheugen want het was vreselijk van start tot finish", vertelt hij aan Cycling News.

Het probleem was echter helemaal niet zijn conditie. Het klimmen ging vrij vlot. Het probleem lag in zijn angst voor afdalingen waardoor Mas enorm veel tijd verloor. "Ik blokkeerde bij elke afdaling. Het voelde alsof ik voor de eerste keer op een fiets zat."

In de Alpen kreeg hij het al moeilijk, maar in de Pyreneeën kwam hij pas echt in de problemen in de afdalingen van de Foix, Col d'Aubisque en Col de Spandelles. "Ik begon te panikeren en was bang van elke bocht."

"Die twijfel in de afdalingen kreeg ik niet uit mijn hoofd. Het is moeilijk om uit te leggen, maar als je hoofd nee zegt dan lukt het niet. Ik ging in de remmen in bochten die ik aan 80 km/h kon nemen. Op een bepaald moment dacht ik zelfs niet meer aan het tijdsverlies, het enige wat nog telde was mijn eigen veiligheid."

Na de Tour is Mas met behulp van een psycholoog en een daalexpert beginnen werken aan zijn angsten. In zijn thuisbasis Andorra vind je de ene na de andere berg en daar is hij dan ook beginnen trainen op zijn daalkunsten.

Dat lukte hem uiteindelijk ook. Amper een maand na zijn teleurstelling in de Tour, stond hij aan de start in de ronde van zijn eigen land. Voor de derde keer al eindigde hij tweede in het eindklassement, deze keer na Remco Evenepoel. Wat later versloeg hij zelfs Pogacar in de Giro dell'Emilia. "Dat geeft me veel vertrouwen. Ik ben op de goede weg en hoop ooit om hun niveau te bereiken."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022