Woede in wielerwereld over Pineau en zijn B&B-soap: 'Schandalig dit!'

Ken je die mop van die ploeg van Jerome Pineau met Mark Cavendish...? Die komt er niet. In de wielerwereld vinden ze zijn handelswijze belachelijk.

59th Eschborn-Frankfurt 2022

Jerome Pineau kondigde afgelopen zomer met veel bombarie aan dat zijn kleine B&B Hotels-ploeg een transformatie zou ondergaan. De bomen groeiden tot in de hemel. De grote Franse supermarktketen Carrefour zou de kar gaan trekken, de stad Parijs was als sponsor aan boord, Mark Cavendish zou de kopman worden.

Een paar maanden later is er niks meer van die ambities over. Ramon Sinkeldam, die naar de ploeg van Pineau zou gaan, koos eieren voor zijn geld en ging in op een aanbieding van Alpecin-Deceuninck, maar voor een hoop andere renners is het minder florissant.

Cees Bol zou ook naar de nieuwe formatie trekken, maar zit nu net als de 25 andere renners die onder contract liggen in grote onzekerheid over zijn toekomst. Pineua hield de renners van zijn ploeg maandenlang aan het lijntje en die handelswijze kan op weinig begrip rekenen in de wielerwereld (pas afgelopen week gaf hij zijn renners vrij om op zoek te gaan naar een andere ploeg).

Erik Breukink, zelf ooit teammanager bij Roompot, spreekt er schande van in een tweet. "Schandalig dit. Als je rond augustus nog geen zekerheid hebt over je sponsoren moet je alle renners en personeel hiervan op de hoogte brengen. Niet pas in december."

Wielerploeg als piramidespel

Het grote Franse wielertwitteraccount Le Beau Vélo legt de strategie van Pineau pijnlijk bloot. "Samenvatting van de strategie van bluffer Pineau: 1. Kondig een schitterend project aan om een sponsor te trekken. 2. Beloof een sponsor aan toppers als Cavendish, Schultz, Bol, etc.). 3. Beloof deze toppers aan een sponsor..

Een soort piramidespel met als inzet een wielerploeg, waar ook de huidige renners van B&B nu het slachtoffer van worden - heel misschien gaat de ploeg nog door op continentaal niveau met een veel lager budget. De Vlaamse krant Het Nieuwsblad sprak met Jens Debusschere, die vorig seizoen bij de ploeg reed en dat komend seizoen weer zou doen.

"Ergens was ik blij dat ik een keer het hele verhaal hoorde, maar tegelijk moet je zeggen: in december pas vertellen dat iedereen vrij is, dat is voor mij eigenlijk not done."

Achtergrond
  • Photo: Rene Oehlgen/Cor Vos © 2022